(2322) Krkonošský houbovec

4 vejce
3 dcl  mléko
2 ks cibule
2 lžíce krupice
7 ks rohlík
400 g čerstvé houby
4-8 stroužků česnek
sůl, majoránka, pepř
2 lžíce tuk
uzené maso

Sušené houby přes noc namočíme do rendlíku s vodou. Kdybychom na to zapomněli, nic se neděje. Jen je těsně před přípravou vhodíme do kastrůlku a pár minut povaříme. Pokud máme čerstvé houby, pečlivě je očistíme, nakrájíme na kostičky a chvíli podusíme. Česnek a cibuli očistíme a samostatně nasekáme nebo česnek prolisujeme. Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme mlékem.
Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promícháme v misce. Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
V pekáči nebo zapékací misce rozpálíme tuk (horalové používají sádlo), nalijeme na něj houbovou směs a pečeme asi 20 minut.
Před podáváním nakrájíme krkonošský houbovec (hubník) na kostky. Hubník dobře chutná teplý i studený.
Můžeme přidat uzené maso nakrájené na kostky. Pak hubník pečeme asi 30 minut v troubě na 200 °C. Hubník se dá upravit na spousty způsobů a jíst teplý i studený s čímkoliv.
Pozn: foto je ilustrační, protože mi ti lumpové hubník sežpapali dřív, než jsem ho stihla vyfotit. Ještě, že si dělám zásobu fotografií k VZK.

Podle Krkonošské kuchařky pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: (2322) Krkonošský houbovec

  1. Vera M. napsal:

    Kdysi jsem dělala často , když jsme chodili na houby, takže vždy z čerstvých hub. Teď aktuálně do lesa chodím málo , takže bude třeba vyzkoušet ze sušených .
    Úplně na kaši jsem rohlíky ráda neměla , raději jen tak napůl rozmočené, aby zbyly kousky a nahoře se opekly . Hubnik je výborné jídlo . Jo , a ještě jsem dávala do těsta tak půlku maska na jednu dortovou formu

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Rozkašovaný rohlíky ne, to nedám..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..