4 vejce
3 dcl mléko
2 ks cibule
2 lžíce krupice
7 ks rohlík
400 g čerstvé houby
4-8 stroužků česnek
sůl, majoránka, pepř
2 lžíce tuk
uzené maso
Sušené houby přes noc namočíme do rendlíku s vodou. Kdybychom na to zapomněli, nic se neděje. Jen je těsně před přípravou vhodíme do kastrůlku a pár minut povaříme. Pokud máme čerstvé houby, pečlivě je očistíme, nakrájíme na kostičky a chvíli podusíme. Česnek a cibuli očistíme a samostatně nasekáme nebo česnek prolisujeme. Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme mlékem.
Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promícháme v misce. Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
V pekáči nebo zapékací misce rozpálíme tuk (horalové používají sádlo), nalijeme na něj houbovou směs a pečeme asi 20 minut.
Před podáváním nakrájíme krkonošský houbovec (hubník) na kostky. Hubník dobře chutná teplý i studený.
Můžeme přidat uzené maso nakrájené na kostky. Pak hubník pečeme asi 30 minut v troubě na 200 °C. Hubník se dá upravit na spousty způsobů a jíst teplý i studený s čímkoliv.
Pozn: foto je ilustrační, protože mi ti lumpové hubník sežpapali dřív, než jsem ho stihla vyfotit. Ještě, že si dělám zásobu fotografií k VZK.
Podle Krkonošské kuchařky pekla Jana Macůrková
Kdysi jsem dělala často , když jsme chodili na houby, takže vždy z čerstvých hub. Teď aktuálně do lesa chodím málo , takže bude třeba vyzkoušet ze sušených .
Úplně na kaši jsem rohlíky ráda neměla , raději jen tak napůl rozmočené, aby zbyly kousky a nahoře se opekly . Hubnik je výborné jídlo . Jo , a ještě jsem dávala do těsta tak půlku maska na jednu dortovou formu
Rozkašovaný rohlíky ne, to nedám..
Já je taky dávám raději trochu pevnější, ale někdo je dává na tu kaši. Ono se to stejně speče zase do jednoho kusu.