1 balíček těstovin (nebo domácí)
uzené maso
olej
vejce
sůl
Uzené maso uvaříme a nakrájíme na kousky. Těstoviny uvařimě ve slané vodě nebo ve vývaru z uzeného masa, scedíme, promícháme s tochou oleje a uzeným masem.
Vše nasypeme do pekáčku, zalijeme rozšlehanými vejci s trochou soli a zapečeme.
Příloha: kyselá okurka nebo zeleninový salát.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Šunkofleky máme doma moc rádi. Používám maso z uzených kostí. K masu a těstovinám přidávám ještě cibuli nakrájenou na proužky a osmaženou do sklovita.
Uzená žebírka – bezva obíračka, mám je moc ráda. Větší kusy masa jen tak nebo s čočkou apod.. Přidávám také cibuli, ta nesmí nikde chybět.
Vařit těstoviny v uzeném vývaru je asi dobrý nápad, ale já jej raději zužitkuji na uzenou polévku – z vývaru vyjmu vyvařenou cibuli a česnek, se kterými se žebra vaří a veškeré koření (dávám bobek, nové koření a celý pepř). Přidám trochu strouhané kořenové zeleniny a uvařené kroupy. Na závěr majoránku a prolisovaný česnek.
Takovou polévku taky dělám. Jen tu kořenovou zeleninu vařím v kusech a před podáváním vyjmu (a zbaštím). A hodně česneku a krup, ale majoránku nedávám. A nebo vývar z uzených kostí použiju na přípravu česnečky.
Tohle u nás milujeme.Těstoviny vařím ve vývaru z uzeného kolene které pak dávám do těstovin.Někdy je na koleni víc masa a tak míváme další den čočku na kyselo s uzeným a okurkou.Polévku z uzeného v létě nedělam přijde mi na to moc teplo to pak až v zimě ?
Taky dělám z kolena a když je masa více,tak druhý den dělám francouzské brambory.A do fleků ještě přidávám na cibulce dušenosmažené žampiony a
nať z jarní cibulky a petrtelku.
Šunkofleky – jídlo pro regiment. A jak cibuli jíme na metráky, tak do šunkáčů ji nedávám. Na rozdíl od Katyp 🙂
Množství masa podřizuju jeho kvalitě. Standardního uzeného dávám hodně, ale zkuste někdy za stejnou cenu koupit lepší (např. sušenou krkovici), nebo luxusní (pršut, schwarzwaldské). Fakt místo půlkila stačí deset až dvacet deka. Rozdíl ve vůni i chuti je znatelný a co se objemu týče – buď dejte víc nudlí, nebo raději toho salátu,aby si i dietářky přišly na svý, jak rádo praví PŽ 🙂 🙂 :-).
A i když se zarputile držim názvu šunkofleky, z fleků nikdy nedělám. Nejraději z kolínek, případně z vrtulí a v nejhorším z mašlí. Zato když tetky na Šumavě uválí čerstvý fleky a v nich pečou domácího uzenýho prasáčka, tak pak chodim si krájet „dortíky“ za studena… Doma a za tepla mám radši, když jsou v tom trochu dírky.
Jednou jsem někde četla a dělám často, na pánvi na cibulce opeču uzené, přidám do uvařených nudlí (dělám domácí) a ještě přidám uvařený a na růžičky rozebraný květák, zaleju rozšlehaným vajíčkem a posypu strouhanou nivou.
To se mi líbí a zkusím díky .?
Já tu cibulku posekám na úplně jemňoučko, aby dodala chuť, ale dobře se propekla.
A přiznám se, že fleky kupované taky ráda nemám. Maminka dělávala domácí. Já se těším, že jednou v nové kuchyni budu domácí těstoviny dělat také. Ostatně – budu na to mít čas. Teda doufám, že budu. Mám naplánováno tolik aktivit, že to bude možná časově náročnější než teď v tom taxíku.