pevnější houby
sůl
kmín
petrželka (nať)
smetana
máslo
hladká mouka
Houby nakrájíme na plátky, a dáme na 10 minut vařit s kmínem do osolené vody.
Připravíme si jíšku z kousku másla a hladké mouky a tou omáčku zahustíme.
Poté přidáme pořádnou hrst naťové petrželky nebo kudrnky.
Labužníci mohou přidat ještě smetanu.
Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo jako my, s bramborovými noky.
Recept mám od Vlastikovy sestřenice Jarky ze Šťáhlav
Nechybí tam něco? Já jen že to nebude pikantní
No, já si to myslela taky, ale ta petrželka tomu dá krásně pikantní chuť. Dělala jsem na zkoušku z odřezků hub, které mi zbyly při krájení na sušák, a dneska asi bude k večeři repete. Jdu pokračovat v krájení. (pozn: některé houby byly už silně předsušené.)
Máš hezkej talíř, a jak se dïvâm, lžíci jsi tam z opartnosti radši nedala…
Chápu to dobře? Uvařit houby ve vodě, pak do tý vody přidat jíšku a petrželku a hotovo? Při vší úctě ke tvé skoro švagrové – pojmenovala bych to Houbová omáčka matky Kudrnové. Nebo spíš polévka. Věřím ti, že chutnalo, ale zkoušet to nebudu…