10 vajec
7 dg másla
8,5 dg sardelí
4 syrová vejce
petrželka
citronová kůra
3 lžíce mléka
sůl
strouhanka
Uvař deset vajec na tvrdo, rozkrájej je na dlouhé polovičky, vyndej žloutky a utři je v misce se čtyřmi loty (7 dgr.) másla.
Umyj pět lotů (8¾ dgr.) sardelí, vyndej z nich kostičky, utři je též se čtyřmi loty (7 dgr.) másla, přidej je do misky, přičiň k tomu také čtyři celá vejce, citronovou kůru, rozsekanou na drobno, trochu zelené petružele, rozsekané na drobno, tři lžíce mléka, trochu soli a tolik strouhané žemličky, aby to husté bylo jako nádivka. Rozmíchej to dobře a naplň tím rozpůlené bílky a vyplň je tak, aby byly kulaté jako celá vejce. Vymaž rendlík máslem a dej nadívaná vejce do něho, bílkem pokaždé dolů.
Zbylo-li trochu nádivky, rozmíchej ji s půlžejdlíkem (2 dcl.) smetany, vlij to pod vejce a nech je půl hodiny péci. Urovnej pak vejce na misku, aneb oblož jimi špenát.
Pozn: recepty tohoto ražení je nutné brát trochu s rezervou. Použila jsem místo sardelí pár sardinek ve vlastní šťávě. A vejce jsem jak vidět zapekla do bramborové kaše. Ale bylo to překvapivě dobré.
Původní zdroj historického článku:
Nová česká kuchařka – 1897, autorka Františka Hansgirgová.
sardel je ančovička, tudíž jiná chuť, slanější a výrazná..to už bys mohla spíš dát sardelovou pastu..ty sardinky jsou dobrý,ale tu chuť nemají…. ale že měli předkové chutě…co ? 😉
O té pastě jsem uvažovala, ale koupit ji za 65,- Kč, když to jinak u nás nikdo nejí? Tak jsem zvolila tu variantu se sardinkou. A chutě tedy měli, to je jasný, i když si občas myslím, že holt jedli to, co bylo dosažitelný.
co to máte za ceny? tady je obyč,sardelová za 22 kaček…jo, ta italská s nápisem Anchovi…co chutná stejně, ta je za 54,-
Nejbližší krám 8 km, a to ještě blbě zásobená smoška zvaná Tesko Expres. Jinak vše 38 km (Kolín, Zruč, Kutná Hora i Benešov) vše stejně.
Žju!
Prosím přeložit!
Žju recept. Ančovičky mám. Já vůbec miluju plněný vejce, problém je, že manžel vejce natvrdo moc ne-e. Ale příležitost se najde…
Jani, sorry, zaměnit sardel a sardinku … „Kuriózní určitě je, že přestože slovo sardinka vypadá jako zdrobnělina od sardel, sardele jsou menší rybky než sardinky. “ To je z jednoho článku.
Vypadá to zajímavě, ale nevím, jestli bych u nás uspěla. Já ráda zkouším, ale musím v malém množství.
Já to dělala jen ze tří vajec. Ostatní nádivku jsem zakulatila a položila jsem ji kolem těch 6 půlek vjec