300 g hladká mouka
150 ml mléko
50 g cukr krupice
½ kostky droždí
50 g rozpuštěné máslo
2 lžíce oleje
drobenka: cukr moučka, polohrubá mouka, máslo
Mléko ohřejeme na cca 40 st., přidáme cukr, rozpuštěné máslo (vychladlé) a droždí. Když droždí vzejde, přidáváme postupně mouku na hladké nelepivé těsto.
Necháme cca 30 minut vykynout.
Plech potřeme olejem, a těsto roztáhneme na tenko na celou plochu plechu.
Na těsto rozetřeme povidla (měla jsem mirabelková) a posypeme silnější vrstvou drobenky.
Pečeme do zčervenání okrajů.
Posypeme cukrem moučka.
Pozn: nejlepší je ještě mírně teplý s hrnkem studeného mléka.
Z uvedeného množství a 1 kg mirabelkových povidel byl jeden klasický velký plech a ještě malá skleněná forma (prům. cca 25 cm) – ten dostal a okamžitě sežpapal Petr Zeman.
Pekla Jana Macůrková
Tak číslování je opět srovnané a tak za týden….. v pondělí nastupuje Haderach.
Miluju povidlový koláče. Nemám pividla ani šůfestky. 🙁
Ale jedna věc mi není jasná – jak se ti podařilo natřít povidla na syrový těsto? Já je vždycky mívám dost hustý, to bych nedokázala…
Drobenku dělám z krupicovýho, z moučkovýho jsem neskoušela.
Moje mamina povidla ředí rumem, potom jdou rozetřít. Drobenku dělám taky z krupice a z hrubé mouky.
Chybí mi tam vejce a špetka soli. A nevím, na velký plech a ještě aby zbylo do mísy, se mi zdá málo surovin, ale pravda, každá z nás má o velkém plechu jiné představy.
N8 jsem je neředila rumem, já je nechala chvíli v kastrolu ohřát a aony změkly tak, že šly natřít. Ty další jsem ani neodpářela tzv. natvrdo, nechala jsem to spíš jako marmeládu. PLech je velký asi 25 – 35 cm, čili takový normální plech. Těsto jsem dávala hodně natenko, takže těch 550 g bohatě stčilo na plech i na malou skleněnou mísu.
Sůl já do kynutého těsta většinou nedávám, a vajíčko jsem tentokrát nedala úmyxslně, doostal se mi ruky recept bez vejce (dělá ho tak naše sousedka, která má synka s nesnášenlivostí vajec, tak jsem to vyzkoušela taky,.
Zkus tu sůl přidat, jen „špetičku“..zvýrazní to chuť sladkého těsta..
Diky…
Já mám taky vyzkoušeno, že do kynutého těsta se nemusí dát vejce. V těstě to není znát. Jasně, barva těsta není tak žlutá jako s domácím vajíčkem, ale když vajíčko není, tak se nic nestane.
Mame tu na kynute bez vajec recept od kvety.b (734). Jeji muz je alergicky a vajcata nemuze.
Já to psala, že jsem ten rcept dostala tady od sousedky, její syn také vajíčka nesmí. Koneckonců, žloutek je tam stejně jen pro barvu a bílek občas udělá to, že to těsto je tvrdší.,
V tom těstě Tupperware taky není vajíčko .
Dala jsem kdysi recept č. 41 ( rohlíčky na odpolední pohoštění – rychlovka , co se vždycky podaří, ale je opravdu hodně měkké a jemné po vykynutí )