1 dýně hokaidó
2 stroužky česnek
1 lžička sůl
2-3 lžíce máslo
1 lžička majoránka
2 ks cibule
1 lžička libeček
2 lístky bobkový list
2 špetky mletý kmín
1 lžička mletý zázvor
2 špetky mletý barevný pepř
Dýni hokaido omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme střed se semínky. Já jí ještě oloupal. Zbytek nakrájíme na kostky.
Velké cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo.
V hrnci rozpálíme máslo nebo olej, vsypeme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme dýni a chvíli za stálého míchání restujeme. Zasypeme solí, pepřem, kmínem, libečkem, zázvorem a nezapomeneme na 2 bobkové listy a oloupané stroužky česneku. Obsah v hrnci zalijeme vodou (cca 1,5 l až 2 l – podle velikosti dýně) a přivedeme k varu. Poté plamen trochu ztlumíme a vaříme asi 15 – 20 minut doměkka.
Dýňovou polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladkého krému (bobkový listy samozřejmě vyjmeme). Nakonec můžeme přidat lžičku rozemnuté majoránky a dobře promícháme.
Rychlý dýňový krém podáváme horký. Chutná s krutony, nebo jen posypaný opraženými dýňovými semínky.
Vařil Petr Zeman
Tak teď už mám fakt pocit , že někde vykoukne za Petrovými zády nějaká ženská a řekne : APRÍL 🤣. Tohle jsem aranžovala já .
Že chlap umí výborně vařit , to víme . To jsou hody , mňam mňam .
Ale takhle krásně prostírat … to je už divnééé.
Nebo ten Petr nás chce trumfnout 😉
Jak znám Petra ani jedno není správně. On velmi krásně fotografuje a tak umění naaranžovat je jeho přednost. A ženská tam nevykoukne, žádnou nemá, když nepočítám dceru a dvě krásné vnučky.
Petře, dobrá práce! S majoránkou jsem dýňovku ještě nezkoušela, takže díky za inspiraci.
Já ji s majoránkou dělám, protože ji dělám na způsob hráškovky. A dokonce dávám kousek špeku nebo kousek anglické slaninky opečené na pánvi, aby pustila vůni a chuť.
Já tedy dělám dýňovou smetanovou – skorosvíčkovu chuť. Ale k Petrovi to výrazné kořenění prostě patří 👍
Zkusim. Ja delam dynovku kremovou, bez tolika vyrazneho koreni. A krasnej talir!
Abych se apsoň trochu najedla, tak omáčkuju a polífkuju. A tahle vypadá móc dobře!
U nás poblifky hlavně v zimě, zahřejí. A omáčky, když přijedou vnoučata, tak rajská, svíčková….a Pavlínka – to je koprovka. Jinak u nás dneska výkvět Bramboračky- k obědu 2 ohřáté špekáčky a k večeři chleba se sýrem.
Petříku, teda na takovou nádheru musí dostat chuť každý, i ten, kdo dýni nemusí. Jsi jednička. 🙂
Tak s touhle kombinací koření to zkusim. Dýňovku vaříme často, několik modelů a na tohle jsem zvědavá,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, (jak vidíte, náš kocour ovládá dokonale interpunkci). Petře, vobrázek jak malovanej!