papriky (počítejte zhruba se 3 paprikami na osobu) olej na smažení ocet nebo citron sůl |
Papriky omyjte a osušte v utěrce.
Na pánvi rozpalte olej a osmažte je pomalu ze všech stran.
Pokládejte je na mísu a nechte vychladnout. Poté je oloupejte, tedy sundejte z nich vrchní slupku.
Vzápětí připravte marinádu z octa, olivového oleje a soli (ocet lze nahradit citronovou šťávou). Tekutinou papriky polijte.
Ten, kdo má rád sýr feta, může jím jídlo ještě dochutit. V létě se pokrm podává s bílým chlebem jako lehké hlavní jídlo, a to jak za studena, tak za tepla.
Paní Martha radí všem, kteří chtějí paprik udělat víc najednou, vložit vybrané kusy do pekáčku vymazaného olejem, péct ve středně vyhřáté troubě a pravidelně obracet, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran. Následný postup je stejný jako v případě paprik smažených.
Pozn: místo sýru Feta jsem objevila sýr Zorba – poměrně tuhý sýr, ale výborný, daleko lepší než např. Balkánský. Takže jsem ho nastrouhala, papriky položila na měkký chléb, posypala sýrem, pokápla citronovou šťávou a rychlá večeře byla na světě. Co šlo, jsem z paprik oloupala, co ne, nechala jsem být. Myslím, že to je ta nejméně důležitá část, já osobně bych je neloupala vůbec.
Podle Marthy Elefteriadu připravila Jana Macůrková
Tak mám dva zlepšováky, ad 1 – sýr ZORBA, aspoň u nás. Ad 2 – papriky se po opečení musí zapařit pod pokličkou či fólií, potom se oloupou jedna radost.
A ještě lepší je je strčit na gril. A u nás je ještě třeba chléb opéct nasucho.
Utoho Zorby se mi vloudil překlep, blbě vidím a tak prosím o prominutí.
A hlad byl tak veliký, ža jsem papriky jen lehce oloupla, co šlo a šly bna chlebík. Bylo to příjemně jedlé, což v době, kdy to u nás stéle vypadá jako ve Frutě, je více než žádoucí. Teď jsem zoracovala poslední část hroznů, celkem na 4 recepty, ale vzhledem k tomu, že výroba tvá poněkud déle, tak holt je budete mít tak koncem října, jeden ještě déle. Ještě je tam asi 5 kg kapií, potřebuji zavařit nějaká jablíčka a to už snad bude vše. Skoro se modlím, aby ještě nezačaly růst houby, zatím je u nás houby.
Dnes hlásí na noc mrazy, a určo to klapne, tady je jasno, hvězdy svítí jak o život. Tož ouroudu přikryj.😉
U nás mrazík nebyl, ale je hodně chladno (+4 st.). Na zahradě nic není, jen ve foliovníku papriky, ale ty ještě vydrží. Jen musím uklidit ty dýňule, co jsou na schodech.
Janičko, obdivuji tvoji chuť do práce – zavařování… Já čím jsem starší, tak se mi níc nechce, pořád bych spala. Byly doby, kdy jsem zavařovala a zpracovávala všechno možné. Ale jsme jen dva, nikdo k nám nechodí, vnoučata a pravnoučata máme daleko. Komoru mám plnou různých zavařenin a moc to neubývá. Letos jsem ani okurky nezavařovala, máme ještě plno sklenic od loňska. Na zahrádce už mám jen trávu, stromek rybízu černého, červeného, stromek srstek a stromek jablek. Zato slimáků plno, kteří mi sežrali loni všechno. Takže už nic, jen vždy posekat trávu.
Na slimáky platí jediné: nalíčit na ně hromádku jakýchkoliv hub a poté sbírat a sbírat a sbírat…. a topit ve slané vodě. A je dobré vypozorovat si, co jim nechutná a to sázet – z okurek je to hlavně hruboostná nakládačka, ta jim opravdu nejede.
Byly doby, kdy jsme jich s VAškem za večer posbírali i přes 200, loni a letos je docela klid, jen nkěolik paprik ve foliovníku jim chutnalo, ale jinak nic.