(2360) Smažené (pečené) papriky

papriky (počítejte zhruba se 3 paprikami na osobu)
olej na smažení
ocet nebo citron
sůl

Papriky omyjte a osušte v utěrce.
Na pánvi rozpalte olej a osmažte je pomalu ze všech stran.
Pokládejte je na mísu a nechte vychladnout. Poté je oloupejte, tedy sundejte z nich vrchní slupku.
Vzápětí připravte marinádu z octa, olivového oleje a soli (ocet lze nahradit citronovou šťávou). Tekutinou papriky polijte.
Ten, kdo má rád sýr feta, může jím jídlo ještě dochutit. V létě se pokrm podává s bílým chlebem jako lehké hlavní jídlo, a to jak za studena, tak za tepla.

Paní Martha radí všem, kteří chtějí paprik udělat víc najednou, vložit vybrané kusy do pekáčku vymazaného olejem, péct ve středně vyhřáté troubě a pravidelně obracet, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran. Následný postup je stejný jako v případě paprik smažených.

Pozn: místo sýru Feta jsem objevila sýr Zorba – poměrně tuhý sýr, ale výborný, daleko lepší než např. Balkánský. Takže jsem ho nastrouhala, papriky položila na měkký chléb, posypala sýrem, pokápla citronovou šťávou a rychlá večeře byla na světě. Co šlo, jsem z paprik oloupala, co ne, nechala jsem být. Myslím, že to je ta nejméně důležitá část, já osobně bych je neloupala vůbec.

Podle Marthy Elefteriadu připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (2360) Smažené (pečené) papriky

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak mám dva zlepšováky, ad 1 – sýr ZORBA, aspoň u nás. Ad 2 – papriky se po opečení musí zapařit pod pokličkou či fólií, potom se oloupou jedna radost.
    A ještě lepší je je strčit na gril. A u nás je ještě třeba chléb opéct nasucho.

    • Macůrková Jana napsal:

      Utoho Zorby se mi vloudil překlep, blbě vidím a tak prosím o prominutí.
      A hlad byl tak veliký, ža jsem papriky jen lehce oloupla, co šlo a šly bna chlebík. Bylo to příjemně jedlé, což v době, kdy to u nás stéle vypadá jako ve Frutě, je více než žádoucí. Teď jsem zoracovala poslední část hroznů, celkem na 4 recepty, ale vzhledem k tomu, že výroba tvá poněkud déle, tak holt je budete mít tak koncem října, jeden ještě déle. Ještě je tam asi 5 kg kapií, potřebuji zavařit nějaká jablíčka a to už snad bude vše. Skoro se modlím, aby ještě nezačaly růst houby, zatím je u nás houby.

  2. Jiřina napsal:

    Janičko, obdivuji tvoji chuť do práce – zavařování… Já čím jsem starší, tak se mi níc nechce, pořád bych spala. Byly doby, kdy jsem zavařovala a zpracovávala všechno možné. Ale jsme jen dva, nikdo k nám nechodí, vnoučata a pravnoučata máme daleko. Komoru mám plnou různých zavařenin a moc to neubývá. Letos jsem ani okurky nezavařovala, máme ještě plno sklenic od loňska. Na zahrádce už mám jen trávu, stromek rybízu černého, červeného, stromek srstek a stromek jablek. Zato slimáků plno, kteří mi sežrali loni všechno. Takže už nic, jen vždy posekat trávu.

    • Macůrková Jana napsal:

      Na slimáky platí jediné: nalíčit na ně hromádku jakýchkoliv hub a poté sbírat a sbírat a sbírat…. a topit ve slané vodě. A je dobré vypozorovat si, co jim nechutná a to sázet – z okurek je to hlavně hruboostná nakládačka, ta jim opravdu nejede.
      Byly doby, kdy jsme jich s VAškem za večer posbírali i přes 200, loni a letos je docela klid, jen nkěolik paprik ve foliovníku jim chutnalo, ale jinak nic.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..