250 g Hera
250 ml 33% šlehačka
500 ml hladká mouka
250 g vlašské ořechy
50 g máslo
100 ml mléko
lžička cukru
Jak jsem celý život pekla poměrně velké kousky vánočného cukroví, tak v poslední době jsem přešla na minicukroví.
V mléce jsem rozpustila máslo a cukr a když se směs začala vařit, pomalu jsem přisypávala strouhané ořechy. A míchala až byla hmota tuhá.
Nechala jsem vychladnout.
Připravila jsem si univerzální těsto ze tří surovin, nechala ho asi hodinu odležet v ledničce. Rozválela na sílu asi 1 mm, vykrojila větší kolečko (kelímkem od 1 kg balení
bílého jogurtu) a rozdělila ho na 8 stejných trojúhelníčků.
Do nejširšího místa jsem položila váleček z ořechové náplně a zatočila celý tojúhelníček okolo té náplně.
Pekla cca 15 minut do lehkého zčervenání. A hned teplé obalila v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Tak malé cukroví má jednu obroskou výhodu – vejde se ho na jeden plech obrovské množství – těch rohlíčků asi 90, žabích hub přes 60. Takže stačí jeden plech.
Pekla Jana Macůrková
Budu tady mít návštěvu a nehodlám si kazit víkend diskusemi na Bramboračce. Za to mi to oprvdu nestijí.
Tomu trochu nerozumim…tebe to obtezuje?
A 7 receptu je tedy patek-sobota-nedele? Nedavno jsi psala, ze „jeden denne“. Ty diskuze jsou pak strasne roztristene, neda se to usledovat…a je to skoda, si myslim.
Tak to vypadá,že nás už nemáš ráda.Fňuk,no co se dá dělat….
Rohlíčky jsou moc pěkné a já taky dělám minicukroví. Je to na jedenkrát do pusy. Moje maminka dost nerada pekla cukroví, tak dělala vždycky větší kousky, nikdy se mi to nelíbilo. Jako slečna jsem převzala pečení – moje maminka byla moc ráda a už mi to zůstalo doteď. Vždycky se těším na pečení vánočního cukroví, ale poslední dobou mě to těšení nějak opouští. Možná není ještě ta správná chvíle. 🙂
Moc pěkné rohlíčky. Do toho se pustím, ještě mám v lednici pomleté loňské ořechy a letošní už pomalu začnou zase padat.
Ořehy spotřebuješ na svatomartinské rohlíčky, už se to blíží.