(2396) Rajský protlak Boženka Fialová VZK 1341

Z rajčat vykrájím akorát jizvu po stopce a tvrdé pletivo pod ní, rozkrájím na menší kusy a rozvařím. Pak to projedu tyčákem a propasíruju přes hustý cedník. Zůstanou jen slupky a všechna zrníčka.
Získanou hustší břečku buď rovnou naplním do sklenic, nebo vrátím do nepřilnavého hrnce a nechám pomalu probublávat a odpařovat, až je protlak hustý. Chce to jen občas zamíchat a hlavně přikrýt sítem, protože to vytváří úplné bahenní sopky a zlostně to prská po okolí. Pak to překydám do menších skleniček a oboje, jak řídký tak hustý, sterilizuju varem aspoň půl hodiny. Bez chemie.
Boženka Fialová

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2396) Rajský protlak Boženka Fialová VZK 1341

  1. Francizska napsal:

    Tak to mi uteklo. Rajčata už nemám. Škoda. A polévka z domácích rajčat je vynikající.

  2. sharka.68 napsal:

    příští rok…jako když to najdu…..

  3. adela.adale napsal:

    Tak já jsem na tom opačně – nevím, co s rajčatama, protože jsem je sklidila v pátek. Po 3 týdenní kovidové absenci na chalupě, než přišly mrazíky 🙁 I po rozdávání mám určitě cca 15 – 20 kilo zralých, zelená nepočítaje. Zatím jsem vše uskladnila v ložnici pod postelí (dlažba), zelená mi tam dozrávají do vánoc. Kečup i lečo jsem už dělala dřív, takže se bude vařit z rajčat. A k receptu: je jiný, ale taky odzkoušený:
    Zralá umytá rajčata povařit 1 – 2 minuty, po okapání hned propasírovat. Je krásně červený a hustý. V lednici pár dnů vydrží, jinak steril. 15 minut na 85 st.

  4. lakysa22 napsal:

    Tak bez chemie i bez koření jsem spáchala 2 skelničky pro mňučku – na zkoušku.
    A pro nistotu jsem zavařila. Musím se zeptat, jak dopadlo..

  5. a.rena napsal:

    Toto je nejjednodušší recept na zpracování přemíry rajčat. Děláváme pravidelně a je to skvělé. Rajčata naházíme do hrnce, rozmačkáme, přivedeme k varu, propasírujeme, nalejeme do zavařovaček a zavaříme jako kompot. Vynikající na pití, na vaření, na cokoliv. Já mám ráda i zrníčka, tak když mám náladu, rajčata spařím, oloupu a dál stejně. Teď mi zachutnal jogurt, do kterého zašlehám šťávu a malinko osolím. Nebo po rozvaření důkladně rozmickuju. Tam ovšem někdy malá slupička zůstane, takže nejméně oblíbená varianta. A vyvaření na protlak je skvělé taky. Ze skleničky ujídám jako marmeládu. Náš šikovný zeť postavil elektrický míchač přesně na třicetilitrový hrnec, takže starost žádná. Jen zajistit, aby směs neprskala. Využíváme i na míchání povidel, masozeleninové směsi a tak.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..