180 g polohrubá mouka
6 vajec – na žloutky a sníh
240 g cukr moučka
1 prdopeč
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme sníh ze 6 bílků a vmícháme polohrubou mouku, do které jsme vmíchali 1 prášek do pečiva. Natřeme na pečící papír.
Pečeme v troubě do lehkého zčervenání.
Zatímco nám korpus chladne, připravíme si krém:
2 tvarohy (ve staniolu, ne ve vaničce)
1 Hera neb máslo
200 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
Všchny suroviny vyšleháme do pěny a dáme trochu vychladit.
Naneseme na vychlazený korpus.
Doporučuji před přidáním polevy dát na chvíli do mrazáku.
Poleva:
500 ml pomerančový džus
1 vanilkový cukr (není nutný)
2-3 vanilkové pudinky
Uvaříme jako klasický hustý puding a naneseme na tvarohový vychlazený krém.
Necháme vychladit, až poleva ztuhne a krájíme na kusy.
Pozn: já pekla z poloviční dávky do dortové formy.
Podle receptu Evy ze Šťáhlav pekla Jana Macůrková
Sluníčka není v tuhle dobu nikdy dost! A jestli stačí poloviční dávka do dortové formy – hrr na ně! 🙂
Já mám furt problém s tím množstvím pudingového prášku do půl litru tekutiny, to se nemůže provařit. Když chci fakt hustej puding, dávám jeden sáček do 0,4 dl mléka – a je to pevný, že se to dá krájet. Ve všech receptech na netu je 500 ml džus pomerančový,
1 pudink vanilkový.
Ale barvu to má krásnou, něco podobného někdy zkusím. Vlastně – pamatuju si něco takovýho z cukrárny, když jsem byla malá – buď to bylo žlutý nebo červený…
V receptu č 1507 pomerančové řezy je litr džusu a 3 pudinky a ta hustota je perfektní.
Zkusila jsem dát jeden puding na těch 500 ml džusu a rychle jsem domíchávala v trošce džusu další dva. Ono asi taky záleží jaký je to puding, mydlím tím výrobce. Ale příště zkusím s Galaretkou, mám pomerančové i citronové.
Jo to je asi málo 1:1 já v tom 1507 mám poměr 1 l:1.5 pusinku a to je ok.
Pudinku
Pusinka je lepší!
Krásný vlákno: Jana MYDLÍ výrobce, Jarybarka dává PUSINKY… Lakysa má konkurenci…
Galaretka je dobrá, ale doporučuju hodně trpělivosti – je dlouho tekutá. Je dobré ji na moučník dát až tehdy, když začíná rosolovatět.
Já si ji vozím z Polska a tak ji mám vyzkoušenou. Teď jsem si přivezla celkem v 8 příchutích. Mají ji jak v Biedronce,tal v Dino, 1 stojí cca 1 zloty a tak je i levnější, než všechny želatiny u nás.
to bylo agarový….
Když byly děti malé, tak něco podobného milovaly. Jen jsem dělala těsto, navrch po upečení kompotované meruňky či broskve, a šťávu z kompotu doředit do 0,5 l vodou, v něm uvařit 1 vanilkový puding a dát do ledničky. Navrch požadovaly šlehačku.
Musím se jich zeptat, zda na to pamatují a zda by si to někdy opět daly. Byly doby, kdy jsem to pekla 3x týdně.
To věřím, já to pro naše tři dělala ne do dortové formy, ale na velký plech a nikdy nezbylo.
Na Šumavě jedna teta peče něco podobnýho, ale dává puding do rozmickovanejch jahod. A na pouť to udělala z lesních. Kujňa, to bylo lukuluxusní! (nedovedu si představit natrhat ty litry pidijahod)
Já si to představit umím, když byly děti malé, mla jsem tu jednu paseku, kde bylo jahod jak naseto. Takže za hodinu klidně i dva, tři litry. Ony ty lesní trávnice jsou docela velký, A takové lívance s pěnou z lesních jahod, to se děti olizavaly až za ušima…