3 kila hroznových kuliček
3 lžíce medu
kousek chleba
hrnek převařené vody
Kuličky rozmačkat šťouchadlem na brambory, smíchat s vodou a medem (může být i cukr), přidat chleba (cca půl krajíčku bez kůrky). Dát do sklenice se širokým hrdlem (čili demižon je špatně, protože je potřeba velká plocha čerstvého vzduchu), povázat gázou. Kvasit nejlépe při pětadvaceti stupních i více. Jakmile se začne tvořit matka, dřívkem promíchávat – urychlí se kvašení. Po dvou týdnech scedit (zde foto) a nechat dokvasit do projasnění. Proces trvá zhruba sedmdesát dní v závislosti na teplotě.
Stočit do čista – bez rmutu – a uchovat v chladu a temnu. Mívá kolem 6%.
Recept, který mi poslala BOYE vyzkoušela Jana Macůrková
Tak teď jsem zjistila, jak občas člověk blbne. Otevřela jsem si příspěvek na zítra a zjistila – že v něm není fotka….jo, jo, nemá člověk dělat víc věcí najednou.
Ale žena zvládne víc věcí najendou, to jen mužové se musí odstředit jen na jednu věc🤣
Tak to ze mě asi brzo bude chlap. Jak blbě vidím, tak skvěle blbnu…
Matka je kal nebo pěna? Rmut je usazenina dole? Omlouvám se, já víno piju, ale ocet z něj nedělám :-).
Matka se usazuje nahoře, tvoří takovou jakoby zátku. A protože přes ní blbě odcházejí bublinky CO2, tak se musí občas promíchat. Rmut se naopak usazuje dole.
Díky za vysvětlení! 🙂
Miluju bílý vinný ocet , BOYE , díky , ale bojím , že to nebudu umět úspěšně dokončit ….
Obdiv
Já jsem to přecedila, teď o stojí u kamen, aby to dokvasilo a potom to přefilrtuju pře filtrační papír. Uvidíme, jsem na to také zvědavá.
U kvašených a kysaných věcí je to velmi jednoduché. Dělá se to samo a buď to vyjde, nebo ne. Když umíš kimči, není důvod, aby ti nevyšel ocet. Nech pracovat breberky…
Asi dobrý, ale hrozno nemaje, tak dělat nebudu. Nicméně, vinný ocet je zdravý a dobrý 👍