(2431) Brněnský řízek s hráškem a šunkou

4 plátky vepřové kýty (větší kuřecí řízky)
2 hrsti hladké mouky
2 vejce
2 lžíce mléka
3 hrsti strouhanky
1 špetka soli
1 špetka pepře
4 dl oleje

Na náplň
1 lžíce másla
80 g šunky
2 lžíce hrášku
2 vejce
1 špetka soli
1 špetka pepře

V pánvi rozehřejte máslo, přidejte šunku nakrájenou na drobné kostičky a krátce ji opečte. Do pánve rozklepněte vejce, osolte, opepřete, přidejte povolený mražený hrášek a míchejte, dokud se vejce nesrazí.

Silnější plátky masa podélně nařízněte ostrým nožem tak, abyste vytvořily kapsu na náplň, a velmi zlehka je naklepejte. Jemně osolte a opepřete z obou stran i zevnitř. Do každého plátku vložte dvě až tři lžičky náplně a okraje plátků sklepněte dohromady paličkou (proti otevření je můžete ještě zajistit párátkem nebo krátkou špízovou jehlou).

Do hlubokého talíře rozklepněte vejce, přidejte trochu mléka, špetku soli a prošlehejte vidličkou. Maso obalte v hladké mouce, omočte ve vajíčku a poté obalte ve strouhance.

V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje  a řízky zvolna osmažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách a nezapomeňte odstranit párátka. Podávejte s bramborovou kaší a lehkým salátem.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2431) Brněnský řízek s hráškem a šunkou

  1. Jiřina napsal:

    Plněný řízek je moc dobrý, už jsem ho dlouho nedělala. Děkuji za připomenutí. 🙂

  2. sharka.68 napsal:

    plněný kapsy jsou dobrý, miluju variantu- do kuřecí kapsy šupnout máslo d grilovadcím kořením…a sklepat..je to moc dobré a štavnaté..je to taková varianta na kyjevskej řízek…a dobrá je v kapse i vymačkaná vinná klobása…

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Ježííííííííííííííš, já mám hlad! A nemůžu, byla jsem u zubaře, fňuk.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ten můj dává kousek kvalitní šunky a kvalitní sýr, minimálně goudu. A výborný, to jako jo. S hráškem si to neumím představit, ale …..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..