6 vajec
160 g Hera nebo máslo
150 g cukr krupice
250 g polohrubá mouka
3 – 4 dcl mléko
1 prášek do pečiva
vrchovatá lžíce kakaa (kvalitního)
4 lžíce rumu
cukr moučka na posypání
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Opatrně přidáme rozměklou Heru, vlažné mléko a postupně přidáváme polohrubou mouku, do které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Nakonec vmícháme 4 lžíce rumu a tuhý sníh z 5 bílků.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Do formy vlijeme polovinu těsta (je husté asi jako na lívance, spíše o něco hustší), do druhé poloviny vmícháme kakao a opět vlijeme do formy. Pokud těsto nepromícháme, má bábovka dvě barvy (jako ta moje), můžeme ale promíchat lehce stěrkou a dostaneme bábovku mramorovanou.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut.
Pozn: množství surovin je přibližné a odpovídá velké formě na tzv. věnec.
Bábovka na fotce je ještě horká, vyndala jsem ji z trouby v 21.00 hodin.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Ha! To je nápad! Mám dvě litinové prastaré a velmi funkční bábovky. Jednu obří, jednu normální. A synek se mě snaží citově vydírat a jednu z nich mi sebrat (zkoušeli forem několik, a vždycky to bylo špatně). Na základě výše řečeného mi kamarádka věnovala keramickou s tím, že není odzkoušená… Tož ji jdu odzkoušet. Bude-li fungovat, čeká ji cesta do Anglie. Nebude-li, mám nový květináč 🙂 A aby byla zachována regulérnost pokusu, nebudu dělat těsto podlevoční, ale podleJaní.
Holky, přeju pěkné nedělní odpo 🙂
Já mám skleněnou a nemůžu si ji vynachválit
Já dostala skleněnou, ale nějak jsem se s ní neskamarádila (v té době plynová trouba asi pro ni nebyla nejideálnější) , dala jsem ji synkovi a ten je s ní nadmíru spokojen. V současné době mám už několik (cca 8) let teflonovou a bez problémů.
Přeji hladký průběh operace a brzké uzdravení. 🙂
Oprava – silikonovou (modrou)- nevím jak mi ten teflon do prstů skočil, když ho doma na ničem nemám ???
Skleněné formy a pekáče chtějí jediné – nesmí se posouvat po kovovém podkladu a stavět na studené věci. Zvedám je z trouby (mám plynovou) kolmo a pokládám je na dřevěné prkénko.
Tak forma funguje! Ale ten recept mi moc nevyhovuje. Bábovka je taková „do ztracena“ 🙁 Vyndala jsem jí z trouby a ztratila se ještě horká. Neměla bys tam něco míň dobrého?
To víš…..musíš ten recept vynásobit počtem žroutů a pak bude v pohodě….
Já se ti do toho souboru 100 bábovek podívám, jinak ti to nejsem schopná říct, já ji ani neochutnala a navíc jsem ji dělala poprvé.
Bábovka je krásná, jen ji ochutnat. Já jsem měla bábovek a různých forem hned několik, dala jsem skoro všechno dceři/nebylo místo/, ale mám starou kameninovou malou bábovku a vánočku ještě po babičce /posílala ji svému synovi do Rajchu, byl 22 tý ročník a balík musel mít jen určitá kila/. Tak tyto dvě formy chráním jako oko v hlavě, krásně se v nich peče. Teď jdu zavařovat popadaná a napíchaná jablka, už je mám nakrájená v citronové vodě. Budu zavařovat v hrnci, jak jsem tady už psala. Bude to fofr a pustím si k tomu Vraždy v Midsomeru. Pěkný zbytek neděle všem a hlavně Tobě Janičko.
Já jsem si oblíbila tu měkoučkou silikonovou a peču v ní docela často.Dokonce jsem v ní upekla i hrnkové knedlíky.Byly docela srandovní a rozhodně byly k jídlu ?
Já mám silikonovou na velikonočního beránka. Krásně se vyloupne…. u těch kameninových občas přišel ó hlavu…
Já mám kameninové velké srdce a kapra, skleněnou bábovku klasik a teď ten nový věnec. Jinak těch forem mají v Sázavě v podnikové prodejně hned několik a i ostatní nádobí (pekáče, sklenice, džbánky a džbány a hlavně štíhlé vysoké vázy nebo dózy na cokoliv, pomalu bych tam nechala celý důchod.