50 dkg hladké mouky
140 ml mléka
140 ml sladké smetany
5 dkg másla
3 lžičky soli (podle chuti méně)
1 lžička cukru, 2 žloutky, 1 droždí
vejce s mlékem na první potření
slaná teplá voda na potírání během pečení posypka – kmín, hrubá sůl (není nutná )
Zaděláme těsto, řádně propracujeme (musí praskat ) a necháme kynout. Po vykynutí znova propracujeme a opět necháme 1/2 hodiny kynout. Upleteme housky, potřeme, posypeme a dáme na plech, kde je necháme vydýchat 1/4 hodiny. Pečeme v teplé troubě a během pečení potíráme teplou vodou.
Pekla Andy2
Taková česrtvá houstiçka poránu…vypadá to hezky!😋 Ty jsi tu nová, vid? Že voni Ti neřekli, že je tady takovej hezkej zvyk poslat mi z každýho pečení, nebo vaření kousek?? Tak příště se budu těšit..😋
🤣🤣🤣🤣🤣
Andy tady nová není, je to dcera, ale dostat z ní nějaký dobroty (a že vyřit a péct umí) je docela problém.
Tak to je mi jasný – je po Tobě!
Ty jedna potf§ůrko!!!
Jsou krásně zlaté 👍👍👍 Jen ta šlehna mne tam zaráží, vydrží čerstvé i do druhého dne?
Tak ty bych si dala. Ještě teplé bez ničeho a trochu vychladlé jen s máslem. 👍
Já bych si je, po lokty v cukroví, dala s čímkoli slaným, třeba utopenci nebo tláčou s cibulí. Asi to bylo vyšinutí z větné vazby, ale to je těmi lokty :-).
První pomoc při pečení cukroví:
1.řízek s kyselou okurkou
2.chleba se sádlem a cibulí
3.dobře proleželý utopenec….
Díky za návod na záchranu života, použiju bod č. 3, řízku nemajíc a sádlo jsem spotřebovala na sádlovky,… ještě, že bylo domácí. Loni se mi dvakrát úplně roztekly, když jsem sádlo koupila v Bi. a Tes.
Ivo, to je věčný problém u sadlovek alias dulkovych koláčků. Manžel je miluje. Vždy říká, tak jsem tě toho podřadného cukroví zbavil. A já jako vždy, trochu rybízová marmeláda, višeň z marmelády a polité čokoládou. Ono to tak nevyschne. A letos jsem měla mouku z Lidlu. Byla Německá a fakt se to nerozteklo. To je vždy k pláči. A tak asi nezáleží na sádle. Letos jsem koupila Clever v Bille. Vždy jsem měla lepší. A důlkove koláčky, znám spoustu dalších, kterým se roztekly.
Já mám takhle špatnou zkušenpst s moukou Babiččina volby, každý si ji chválí a já nedám dopustit na Věrovanskou nebo Předměřickou dvounulku.
Při pečení cukroví se vyšine kde co (kdo). Větná vazba je v tomto případě zcela marginální. 🙂
Ivo. Mám to stejně. Když peču, musím mít tlačenku s cibulí a octem. A pivo k tomu. Jinak to nedám. Při zdobení je to stejně. Obdivují cukrařky.
Mno, já až na to pivo s Tebou vřele souhlasím. U mě vínečko, i když radši až po pečení ;-). O zdobení nemluvit. Jak ráda peču, tak nerada zdobím, ale co už. Jednou za rok přežijem :-).
Jo, cukrářku bych taky dělat nemohla, i když bych neujídala – nemusím sladké, ale nedala bych to, být po lokty v cukroví pořád.