14 dekagr. ječné neb pšeničné krupky
máslo
hovězí vývar
4 – 6 žloutků
2 kávové lžičky hladká mouka
sůl, pepř –
ač v receptu uvedeny nejsou, polévce chuti dobré dodají
citron
Na 6 až 10 koflíků (neboť na talířích se nepředkládá) nechá se do měkka uvařili 14 dekagr. přebraných nepraných krupek, při čemž bedlivě se toho vystříci, aby se nepřipálily, čímž by polévka byla zkažena. Pak se na ně nalije dobrá polévka hovězí, vše hodně se rozkloktá a procedí do hrnka, s nímž se polévka postaví na plotnu a nechá přijití do varu. Mezi tím rozetřeme v hrnéčku asi 8 dkgr. másla, asi dvě kavové lžičky mouky a 4 až 6 žloutků; vše se dobře rozetře a zvolna do vařící se polévky vmíchá a za stálého kloktání nechá zhoustnouti; vařiti se to však již nesmí.
Jakmile pozorujeme, že se polévka počíná zdvihati, odstavíme ji a podáváme v připravených koflíkách. K této polévce podejme na čtvrtku nakrájený citron.
Pozn: koflíků ani hrnků na polévku nemajíc, v miskách hliněných polévku jsem podávala.
Recept ponechám bez úprav. Polévka jedlá….
zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Pěkně prosím, jaký osud stihne ty krupky po přecezení? Takhle se v polévce zužitkuje akorát šlem, který se uvolní při jejich vaření.
Druhý chod zove se nastavovaná kaše. 🙂
Nikoliv, krupeto….🙂🙂🙂
V receptu se o nich dále nemluví, já je nechala v poblivce.
Je to upravená Majdalenka Rettigovic… 😊