400 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g tuku nebo másla
4 žloutky
200 g mletého kokosu
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu
trošku soli
špetku prášku do pečiva
Z lineckého těsta upečená kolečka
meruňkovou nebo jinou ostřejší marmeládu
(přemýšlela jsem použít bezinkovou skoro černou marmeládu)
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.
Přes nástavec na masovém mlýnku protlačujeme tyčinky a tvarujeme z nich věnečky, které upečeme do růžova.
Vychladlé přilepíme na linecké kolečko potřené marmeládou a celý vnitřek marmeládou vyplníme.
Pekla Jana Macůrková
S bezinkovou by to byly spis carodejnicky susenky. Ja bych dala kdoulovy rosol, ma nadhernou barvu.
Omyl, já to viděla na Facebooku, některá z paní a dívek to dělala se třemi druhy marmelád – meruňkovou, ta bylo sytě žlutá, sytě červenou, odhaduji na maliny a černý bez nebo právě bezinky a to bylo skoro černé Ale vedle sebe ty tři druhy vypadaly úžasně.
Jejda! Nějak jsem to přehlídla!
Z poloviční dávky, mamreláda z černého rybzízu, nebo višňová, jen ten nástavec jsem vyhodila – hm, možná přes pytlík?
Přes pytlík to ani nezkoušej, tolik sprostých slov neznáš, jaká vbys použila. Já jsem udělala jeden druh těsta trochu tožšího, než měl být, a jak jsem ho chtěla dělat (on se normálně tak dělá, pokud je správná konzistence) právě přes látkový sáček s hubičkou a nadávala jsem tu jako špaček.
Neboj, díky relkamaci na poště jsem si vzpomněla na všechny, co znám a našla jsem i ty, co neznám!
Ale díky za varování…
Dělala bych to asi jen z 1/4 dávky, aby toho nebylo pro regiment.
Ale s plněním středů zavařeninou mám zkušenost. Nechat ji rozpustit (buď v kastrůlku
na mírně horké plotýnce, nebo přímo ve skleničce v mikrovlnce a doprostřed cukroví ji nalévat lžičkou. Za chvíli ztuhne a jde to jako když hrom bije. :-))
Dobrej nápad, Boženko, ale máš to odzkoušené i s rybízovou (červený rybíz)? Kdysi jsem si nachystala šťávu a smíchala s cukrem s tím, že dokončím ráno, ale už jsem se s tím nedomluvila 🙁
Zkus to s malým množstvím. Jestli je zrosolovatělý, měl by se
po vychladnutí „zdrcnout“ taky. :-))
Na strojkový cukroví můžu tak leda vzpomínat. Nemám mašinku. Jednou, před pár lety jsem ho chtěla dělat na Vánoce – přepadla mě nostalgie. Tak jsem těsto zkoušela procpávat zdobicim pytlíkem s vroubkovanou trubičkou… No, divim se, že mi i tehdy Ježíšek nadělil. Já používala nejen ty sprostý slova, který jsem neuměla, ale dokonce i ty, o jejichž existenci jsem neměla tušení.
On se prodává takovej nástavec na masomlýnek – nevím jak se to jmenuje, je to takový kolečko, co se našroubuje na ten mlýnek na maso a otvor si navolíš, stojí to pár kaček, akorát to potřebuje k realizaci dvoje ruce (je to lepčí 🙂 )
A akorát to musïš sehnat…
Já bych měla trochu jiný nápad. Kokos mám ráda, takže udělat plný věneček/koláček a po upečení dát do středu trochu pikantní marmelády. To bych si dovela představit. Přiznám se, že na mě je to moc kombinované – linecké s kokosovým a ještě plnit marmeládou.