2x Jiřinka:
2 celá vejce
10 dkg cukr krupice
1 vanilkový cukr
25 dkg másla
Nad párou šlehat celá vejce+cukr+vanilkový cukr do zhoustnutí. Nechat vychladit, přidat celé máslo a vyšlehat. Podle toho co potřebuji, do základního krému přidám rozpuštěnou čokoládu kaštany, nebo opražené mleté ořechy, nebo nechám jen základ. Je to dobré.
Krém z bílků:
250 g másla
rum / nešetřím /
2 bílky
90 g cukr krupice
Máslo+rum vyšlehat, bílky + cukr vyšlehat v páře/jako na trubičky/, nechat vychladit a spojit s vyšlehaným rumovým máslem. Krém je lehoučký a lze taky různě ochutit.
1x Helenka Vojtová
Je to krém tzv. jíškový a má velkou výhodu, krásně ho našleháte .
na jíšku: 5 dkg másla, 8 dkg hladké mouky a 10 dkg cukru moučky, 0,25 lt kávy, mléka nebo kakaa , to podle toho jakou chcete příchuť . Máslo rozpustím, přidám mouku, cukr a míchám až se vše spojí. Nesmí ztmavnout, odstavím a zaliju tekutinou, vymíchám do hladka, ještě trochu povařím. Po zchladnutí zašlehám 15 dkg másla a 5 dkg cukru moučky. Aby v cukroví krém déle vydržel, tak se může použít i voda na provaření jíšky a rum. Příchutě si pak můžete zvolit podle své chuti.
Všechny tři krémy vypadají dobře a pro mě mají ještě velké plus, že všechny jsou z másla. Díky za recepty, někdy se budou hodit.
Já mám oblíbený ten jíškový. Je lehoučký a je ho moc. Ten bílkový neznám, ale někdy zkusím.
Tak krém z kaštanů jsem ještě nedělala ….. liguééééére letos pro hodné známé, sousedy, kamarády už minimálně z 15 lahví rumu.Tož to musím napravit.
Bílkový ráda nemám, ale věřím, že bude spoustě lidem chutnat.
Ten jíškový znám a je vynikající.
Tímto chválím obě holky
Recpect na jíškovej mám strašně !et, ale nikdy na něj nedošlo. Asi bude nejvyšší čas vysokoušet..
Jiřince věříme :-))