(2470) Tlučené šišky

1 kg brambor,
40 dkg hladké mouky,
sůl
řepný syrob
(cukr, mák)
Dnes už málo známé jídlo z brambor, které je jednoduché a levné. Toto rychlé jídlo se běžně podávalo na venkově při zemědělských pracích. Ženy je mužům v poledne nosily na pole.Z bramborového těsta jako na knedlíky uděláme šišky asi jako malík velké. Šišky se vaří ve vodě asi 5 minut. Po vyndání je obalujeme usmaženou strouhankou ve větší nádobě, aby se mohly natřást – odtud tlučené šišky. Pak je dáme ještě na pět minut do trouby. Šišky se mohou sypat cukrem a mákem.

Brambory uvaříme ve slupce a hladkou mouku upražíme nasucho dorůžova. Oloupané horké brambory rozmačkáme a smícháme s praženou moukou. Nezapomeneme směs osolit! Mísení se provádí paličkou s hladkou stranou tak dlouho, až vznikne tužší těsto. Z něho pak vyvalujeme šišky, které posypeme mletým mákem, práškovým cukrem a polijeme máslem a sirupem. Není-li sirup z řepy, uvaříme jej z melty a cukru

Z Kuchařky naší vesnice II. čerpala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (2470) Tlučené šišky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Jééééé, já miluju šišky!!! To je jediná věc z bramborového těsta, kterou pozřu na sladko … ovšem bez máku. 🙂

  2. Inka napsal:

    Jo tak šišky se strouhankou to bylo oblíbené jídlo na výpravách a táborech. To se posádka ráda zapojila do koulení a válení. Pytlík směsi na knedlíky se vešel kamkoli a hlavně nepronesl a vody kdekoli dostatek. A ta strouhanka s máslem, to byla dobrota

  3. lakysa22 napsal:

    Taky jsem párkrát ochutnala, ale netloukly se, aspoň se nepamatuju. Dobré je to..

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kdysi dávno jsem je měla ráda, ale teď už ne … nicméně, určo zkusím pro vnoučátko, uvidíme, jak se s nimi popasuje 😉

  5. Vera M. napsal:

    To se nevaří? Já šišky vždycky vařila …
    Jinak mi moc chutnaly – jako dítěti především .
    A jak sladké nemusím , tak bych si dala

  6. Vera M. napsal:

    Jaj, to se omlouvám , já už vycházela ze druhého odstavce

  7. Jiřina napsal:

    Cokoliv z bramborového těsta mi chutná, já raději cukr s mákem, ale opražená strouhanka by taky šla. Jo, naši předci věděli co je dobré, levné a rychlé. Brambory byly v každé chalupě. 🙂

  8. BOYE napsal:

    Jééé! Bramborový šišky! Ty se u nás nosí! Starší synek se je naučil vařit ve čtyřech letech, neb je stále požadoval a já mu prozradila tajemství výroby. Jakmile našel vařené brambory, dal se do díla. Jednou mi takhle zpracoval 23.12. brambory na salát. Tenkrát se kaprova příloha jedla nerozležená, protože nová várka brambor stihla tak tak vystydnout… letos je to přesně pětadvacet let – tedy pozítří. A se strouhankou je máme všichni nejraději.

  9. a.rena napsal:

    Taky je miluju. A nemůžu se rozhodnout, jestli víc s makem nebo strouhankou .

  10. jarybarka napsal:

    Já když je to na sladko tak miluju strouhanku s nasekanými opraženými vlašáky.To je labůžo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..