1-2 polévková lžíce griotky
(pro nealko verzi višnová šťáva)
10 – 15 višní, nejlépe zmražených
předem naložených v rumu
kostky ledu
minerálka nebo bublinková voda
Vše smíchat a v horkém létě jako když najdeš.
Připravila Jana Macůrková
1-2 polévková lžíce griotky
(pro nealko verzi višnová šťáva)
10 – 15 višní, nejlépe zmražených
předem naložených v rumu
kostky ledu
minerálka nebo bublinková voda
Vše smíchat a v horkém létě jako když najdeš.
Připravila Jana Macůrková
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Už aby bylo léto.
Také ho tímto přivolávám. I kdyžř mi bude stačit 21.únor, to u mě začíná jaro – to seju první přísadby, papriky, lilky a letos zkusím i ty mochyxně.
Papriky já už po půli ledna, rajské na Josefa.
Já chci taky
A potorže máme zzzzimu, dâme si tu gritotku do horkýho čaje, a nemsusíme čekat na léto. A v létě se tu vrátím a piřpomenu si, jakou dobrtotku nám tu Jana nachystala. Né, že to tu vypijete!!
Pozdě, bylo vypito loni v létě….
Ale do toho nealka musis dát i višně nenalozene v rumu….nebo kokteilove třešně
A proc Amaretto? Mandle ani mandlovy liker v tom nejsou..🤔
Tady se přiznám, že přesně nevím – ale moje teta (ročník 1919) říkávala višním amarelky, jestli je to z italštiny? Docela by mne to taky zajímalo. Já to našla jako Amaretto, tak jsem ho tak vyrobila a byl opravdu pitelný.
Pak by to melo byt AMARELO….kdysi se prodaval visnovej liker a jmenoval se MORELA…😊
Morela pozdní je dobrým opylovačem pro amarelku. 🙂 A morela byl liguére ze skupiny čučo+. 🙂
V tekutých formách zde zmiňovaných mi obě odrůdy připadají jako dobré opijovače…
Amarelka je stará odrůda višně, známá v Čechách od první poloviny 19. stol. Nejspíš je původem z Francie…
Já si myslim, že při ručním přepisu někde udělali soudruzi z NDR chybu a někdo přepsal L jako T. V psací formě je to snadno zblbnutelné. A co si budem, většina lidí se u názvu nepozastavuje…
Byla bych pro, abychom tady ty višně rehabilitovali a fakt to nazvali AMARELO. Taky proto, že amaretto má svých receptů dost.
Holky, je to trochu mimo, ale podařili se mi vyrobit levandulový ocet (jak, není podstatné). Barva krásná, vůně taky, ale nevím, co s ním – nenapadá vás některou, jak ho použít? Případně se i s někým podělím – je toho litr 🙂
Rady jsou na iReceptari. Do salatu, na oplach vlasu, jako avivaz.
No právě, ta mýdlová chuť… A jak to vzniklo: Zbytky po přípravě sirupu (bylo tam pořád dost cukru) jsem zalila vodou a dala do dvou kelímků od jogurtu. Byl to jen pokus, myslela jsem, že z toho bude trochu vína, leč jaksi nebyl čas to zcedit (covid, práce, vnoučata, zahrada… však to znáte) a výsledkem je ten ocet
Je, tohle bylo pro Sharku, ale i tobě dík
Ja bych chtela ten recept 🤗😍..ale do jidel opatrne…at to nechutna jako mejdlo….
Tak to máš poklad! S nikým se neděl, litr spotřebuješ jako nic!
Od doby, kdy jsme projížděli ve Slovinsku polem s levandulí, tak je to vůně, kterou přímo nenávidím. Bylo to hrozné a to to bylo jedno, i když obrovské pole plnéí průhů levandule.
Já nejela kolem pole s levandulí a taky mi nevoní.Nemam ji ráda.
To jsme dvě – i když údajně odpuzuje moly, radši mám cedrové dřevo.
To jsme 4. Ja ji totalne nesnasim a kdyz ji na chalupe striham a susim pro kamaradku, je mi z toho vzdycky souflo.
Na odpuzování molů se me nejvíc osvědčil chmel, toho divokého je tu docela dost a ak si vždycky přinesi kousek a stačí.
Chmel? To jsem nikdy neslyšela, ale zkusím. Divoký u nás taky najdu. Díky. A mmj, levanduli miluju!
Já taky miluju levanduli , i jako dekoraci …