(2489) Karbanátky z králíka

1 králík
česnek
strouhanka
sůl
pepř
majoránka
máslo
olej
Králíka vykostíme (většinou takhle zpracovávám starší vyřazené králíky), umeleme najemno.
Umleté maso smícháme s česnekem, pepřem, majoránkou a solí. Jestliže je králík starší, je dobré do masa zamíchat  kousek másla, aby karbanátky nebyly tak suché.
Ze směsi tvoříme koule, které sploštíme a obalíma ve strouhance. Na oleji pomalu smažíme. Kdo nechce tak mastné, položít na pečící papír, postříkat lehce olejem a péci v troubě do zčervenání.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2489) Karbanátky z králíka

  1. Macůrková Jana napsal:

    A od pondělka má žezlo Haderach.

  2. BOYE napsal:

    Babička dělávala z „vyběhaných“ králíků sekanou. Myslím, že na rozdíl od těchhlenc karbanátků v ní byla ještě cibule a zcela určitě sekaná petrtelka. A brambory polévala šnitlíkovým máslem. A já to milovala.
    Ehm, ehm, nemáte někdo králika navíc? Dala bych si!
    (Ať vás to ani nenapadane, vim, jak jste chytlavý!… Na Šumavě si přispívám na výchovu a tak na požádání dostanu. 🙂 )

  3. Inka napsal:

    Tak králíčka bych si dala moc moc, ale protože nemám zdroj jako Jana, raději pečeného. Ale když jsme měli králíky, dělali jsme z nich též cokoli. Měli jsme dvě beranice, ohromné matky a ty odchovávaly 12 králíčat. Bohužel bylo spoustu rukou, které by se staraly, ale žádné, které by potom ukončily světskou existenci. Takže chov skončil a od té doby se s touto vzácností jen mazlíme – tedy kulinářsky

  4. lakysa22 napsal:

    Babička dávala špek, víc si nepamatuju. Pekla jsem naposled před xxxx lety..

  5. kvetula.v napsal:

    V časech plných králikáren a vaření „králík 100x jinak“ , jsem dělávala i sekanou nebo karbanátky, ale vždy jsem ke králičímu pomlela i kousek bůčku nebo plecka a přidala kousek špeku na kostičky. Bála bych se, že jen samotné máslo se vypeče a karbošky suché budou 🤔😷

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..