0,5 kg mrkve
1 ananasový kompot
1 citron
lžíce cukru
Mrkev umyjeme a oškrábeme. Poté ji nastrouháme na jemném struhadle,
přidáme ananasový kompot i se šťávou, šťávu z 1 citronu a dobře promícháme.
Podle chuti můžeme přisladit (je to ale sladké i bez toho cukru).
Necháme vychladit v ledničce a mlsáme.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Dělám podobne kozí salát: Jednu velkou salátovou okurku, 2 obyčejné papriky, asi 8 rajčat nakrájím na větší kousky. Osolím, opepřím, promíchám se 3-4 PL majonézy a přidám na osminky nakrájených 5 natvrdo vařených vajec. Poměr surovin je podlevoční,lze jej upravit podle chuti. Podávám s čerstvým chlebem.
Zkoušela jsem nahradit majonézu zakysankou, ale není to ono. A jogurt už vůbec ne.
Ten můj mrkvový je spíše králičí. Jinak tenhle tvůj kozí se hlavně na Moravě dělá s balkánským sýrem a říká se mu šopský. Já ho ale moc nemusím, protože balkán je hodně slaný a já solím strašně málo, spíš ať si každý dosolí podle chuti.
Jani, šopák je s cibulí, olejem a vinným octem, ale taky je mňamózní.
Jak kde, já mám recept z Kroměřížska a tak jsou rajčata, okurky, papriky, cibule, balkánský sýr, a buď obyčejná zálivka z octa, cukru a soli a pepře, nebo jogurt.
Hlavní princip je tam v tom, že zelenina se nekrájí, ale nahrubo v podstatě naseká. A já jsem místo balkánu dávala Akawi, ale ten nikde není.
Jano, AKAWI zkus na éšopu Madety. Pak by mohl tvůj salát být ÉŠOPSKÝ…
Ale teď koukám, že jsem recept namísto pod rajčatový salát vrzla k mrkvi…. No nic, je to taky salát…
Jé a já příspěvek četla 3x a pořád si říkám proč je to kozí salát, když tam nevidím nic z kozy
nevím, proč kozí, takto jsem recept kdysi dostala od kamarádky, ale domnívám se, že by to mohlo být kvůli tomu, že je (tedy kromě vajíček) ze samé zeleniny a navíc, jak známo, kozy sežerou všechno možné. Tenhle je ale dobrý, fakt.
Tak toto je salát na 1*** když mě honí mlsná / je to dost často/ vždycky to jistí strouhaná mrkev a ananas. Ve spíži je zásoba, alespoň 3 plechovky, už není potřeba sladit a hlavně je to hned.
Já dělám mrkev s jablky a s ananasem vidím prvně.
Občas si tady připadám jak nějaký neandrtálec.Taková spousta jednoduchých a úžasných dobrot a já stará kukuřice to neznám.??
Jarybako, to je jenom tím, že jsme každá odjinud a neseme si s sebou rodové recepty. A o tom jsem měla představu, že by Bramboračka měla být. A ne o hádání se a nadávání si, jako to občas bylo na PŽ.
Mně se tu moc líbí, že se nemusíme bát nazývat věci pravými 🙂 jmény (viz rizoto). A klidně si můžeme přiznat, že nás ještě furt dokáže i v kuchyni něco překvapit…
Občas se mi zasteskne třeba po Tyggi a jejích moukách, ale Bramborajdu za PŽ bych už nevyměnila…
Je to fajn, číst, že ta moje, Haderach a Pavlínky práce má smysl… dík.
Jestli Vás to uklidní, tak já si tak připadám od začátku, některé recepty znám /jen si na to vzpomnět/, něco jsem ani neslyšela, jen zírám co tady kuchařky umí. Proto je moc dobré, že Bramboračka funguje, holt učíme se i v našem věku.
Až se učit přestaneme, tak to bude s námi víš kde?……řekla bych že přesně tam a ani o centimetr vedle…
Mě se tady taky strašně líbí právě proto že se dozvím, co ještě nevím a navíc se tady vaří tak srozumitelně.
Spoustu receptů na PŽ by mě ani nenapadlo zkoušet a tady jsou takové věci že prostě chci.
Paráda jen tak dál.???