(253) Rajčatový salát se sýrem

Rajčata (co zahrádka poskytne)
100 g lučiny nebo žervé
2 lžíce bílého plnotučného jogurtu nebo majolka
1 střed­ní cibule
150 g  eida­mu (může být jakýkoliv sýr)
křepelčí nebo slepičí vajíčka
sůl
drcený pepř

Rajčata rozkrájíme na osminky (podle velikosti), eidam a vaře­ná vajíčka nastrouháme na nudličky. Cibuli na­krájíme na tenká koleč­ka a ta ještě přepůlíme.

Lučinou (žervé) smícháme s jogurtem, nebo majolkou. Přidáme cibulku a nakrájené dílky rajčat a nastrouhaná vajíčka se sý­rem. Podle chuti osolíme a opepříme.

Pozn: v originálu je v postupu nejprve smíchat rajčata s lučinou – zkusila jsem to, ale je to obtížnější a navíc se ta rajčata hodně rozpatlají.

Příloha – chléb nebo bílé pečivo. Uvedenou směsku mů­žeme použít i jako pomazánku na chlebíčky, ozdobíme sekanou petr­želkou.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (253) Rajčatový salát se sýrem

  1. Jiřina napsal:

    A rajčátka pořád zrají a zrají, každý druhý den sbírám. Dnes je budu jen mixovat tyčovým mixérem, dám do sáčků a do mrazáku, ještě že jsme koupili větší mrazák, spíž není nafukovací.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Já už jsem nasyslila 10 litrů kečupu, dnes 9 sklenic čertovské omáčky, 2 litry pyré a rozhodně není konec! Ještě mě čeká další pyré a určitě pečená rajčata. Hrozně mě to baví, je to radost.

  3. BOYE napsal:

    Já mám hrozně ráda nadrobno nakrájená rajčata (mnoho-li) zamíchaná ve vaničce červeného tvarohu a jen mírně osolit a chvilku nechat odležet. S čerstvým chlebem, ňam! V dobách předvaničkových se kostka tvarohu případně naředila lžící smetany.

  4. Katyp50 napsal:

    Rajčata na droboučko posekaná. Hafo libečku, petrtelky, pažitky a najemno pokrájená šalotka. Rajský protlak vyndám z plechovky, prošlehám s deckou bílého vína a tím zaliju. Nechám odležet v lednici a podávám.

    • BOYE napsal:

      Salsa tinto verde ? 🙂
      Tak tohle jsem fakt nikdy neslyšela, neviděla. Vzhledem k surovinám to budu muset okamžitě vyzkoušet. Tu bylino-rajčatovou směsku, troufám si tvrdit, už jsem nejspíš někdy měla na chlebu s máslem, protože chytit namazaný krajíc a doobložit ho na zahrádce je moje hobby… Ale dostalo mě to tou zálivkou! I ta zálivka sama! A funguje to jako salát, nebo salsa?
      Tedy okamžitě to nebude. Je tma!

  5. Katyp50 napsal:

    Je to vynikající. A když to chceš mít pikantnější, přidáš lžíci octa. Mám Zitronen-Thymian Essig, ten je naprosto úžasný.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..