Rajčata (co zahrádka poskytne)
100 g lučiny nebo žervé
2 lžíce bílého plnotučného jogurtu nebo majolka
1 střední cibule
150 g eidamu (může být jakýkoliv sýr)
křepelčí nebo slepičí vajíčka
sůl
drcený pepř
Rajčata rozkrájíme na osminky (podle velikosti), eidam a vařená vajíčka nastrouháme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a ta ještě přepůlíme.
Lučinou (žervé) smícháme s jogurtem, nebo majolkou. Přidáme cibulku a nakrájené dílky rajčat a nastrouhaná vajíčka se sýrem. Podle chuti osolíme a opepříme.
Pozn: v originálu je v postupu nejprve smíchat rajčata s lučinou – zkusila jsem to, ale je to obtížnější a navíc se ta rajčata hodně rozpatlají.
Příloha – chléb nebo bílé pečivo. Uvedenou směsku můžeme použít i jako pomazánku na chlebíčky, ozdobíme sekanou petrželkou.
Autorka receptu: Jana Macůrková
A rajčátka pořád zrají a zrají, každý druhý den sbírám. Dnes je budu jen mixovat tyčovým mixérem, dám do sáčků a do mrazáku, ještě že jsme koupili větší mrazák, spíž není nafukovací.
Já mám samé ty kokteilové, dneska jsem posbírala zase 3 l kyblík. A to sbírám pokud je horko, tak obden, pokud se ochladí, tak ob 2 dny.
Já už jsem nasyslila 10 litrů kečupu, dnes 9 sklenic čertovské omáčky, 2 litry pyré a rozhodně není konec! Ještě mě čeká další pyré a určitě pečená rajčata. Hrozně mě to baví, je to radost.
Pečená zavařuješ? Nebo jen tak mezi zavařováním pojíš pečených?
Malá rajčátka překrájím napůl, běžná taky napůl, velká nedávám (tzv. býčí srdce a papriková). Pocákám oliváčem, poházím lehce bazalkou, někdy tymiánem a prudce zapeču na plechu, až pustí šťávu. Pak dám do skleniček, horké zavíčkuji a v troubě ještě 10 minut steriluji. V zimě používám třeba jako přílohu k masu: hodím na máslo měsíčky cibulky, proužky papriky z mrazáku, podusím, přihodím pečená rajčata.
🙂 🙂 🙂
Já mám hrozně ráda nadrobno nakrájená rajčata (mnoho-li) zamíchaná ve vaničce červeného tvarohu a jen mírně osolit a chvilku nechat odležet. S čerstvým chlebem, ňam! V dobách předvaničkových se kostka tvarohu případně naředila lžící smetany.
Já se zakysankou ?
Rajčata na droboučko posekaná. Hafo libečku, petrtelky, pažitky a najemno pokrájená šalotka. Rajský protlak vyndám z plechovky, prošlehám s deckou bílého vína a tím zaliju. Nechám odležet v lednici a podávám.
Salsa tinto verde ? 🙂
Tak tohle jsem fakt nikdy neslyšela, neviděla. Vzhledem k surovinám to budu muset okamžitě vyzkoušet. Tu bylino-rajčatovou směsku, troufám si tvrdit, už jsem nejspíš někdy měla na chlebu s máslem, protože chytit namazaný krajíc a doobložit ho na zahrádce je moje hobby… Ale dostalo mě to tou zálivkou! I ta zálivka sama! A funguje to jako salát, nebo salsa?
Tedy okamžitě to nebude. Je tma!
Je to vynikající. A když to chceš mít pikantnější, přidáš lžíci octa. Mám Zitronen-Thymian Essig, ten je naprosto úžasný.