(2536) Bublání a pištění – Bubble and Squeak

450 g vařených studených brambor
1 cibule, jemně nasekaná
60 g tuku z pečeně nebo vyškvařené sádlo
230 g vařeného zelí nebo růžičkové kapusty, nasekané
sůl, pepř – čerstvě drcený
Jemně nasekáme brambory a mírně je pomačkáme. Na pánvi rozpustíme polovinu množství tuku a na něm orestujeme cibulku do sklovita. Do brambor zamícháme zelí (nebo růžičkovou kapustu) a dochutíme solí a pepřem. Přilijeme tuk z masového výpeku nebo vyškvařené sádlo. Připravenou hmotu („bubble“) natlačíme  do rozpáleného tuku na pánvi a orestujeme na středním ohni tak, až je spodní strana do zlatohněda. Pak „bubble“ vyjmeme. Na pánev přidáme zbytek tuku a opečeme hmotu i z druhé strany.
Je to taková jednodušší bramborová omeleta.
Růžičková kapusta tomu dává nažloutlou barvu.

Další recept z Dadalovy slané kuchařky vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (2536) Bublání a pištění – Bubble and Squeak

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Jídlo je prý nazvané podle zvuku, který vydává při smažení. A i mistr tesař se utne a Dadal měl chybu v názvu. Zkusím to zhybridit s lepenicí a použít zelí kysané…

  2. sharka.68 napsal:

    to jsem dělala v pátek k obědu švagrový,když ji pustili ze špitálu, ze zbytků, co jsem našla v kuchyni 😀 a použila jsem kysané zelí a vymačkanou jitrnici… zblajzla plnej talíř a odfuněla spát…

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Angličani do toho nacpou zeleniny víc, navíc k tomu dávají např. jablečné čatní ….. jedla jsem to jednou a nechutnalo to věru zle 😉 Jen na tu snídani se mi s tím nechce dělat, lepší v hotelu se nechat obsloužit 🤣🤣🤣

  4. Iva Janovská napsal:

    Taky zkusím kysané zelí. Díky za tip. Jani, takže jseš u v pohodě?

  5. Francizska napsal:

    Já jsem trochu zmatená, včera Laznickovy knedlíky a králičí bříška. Dnes je recept jiný.

  6. Jiřina napsal:

    Jak jsou tam brambory, něco do toho, osmažit, tak pro mne vždy v pohodě. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..