5 vajec
5 lžic oleje
5 lžic cukru
5 lžic vařící vody
200 ml polohrubé mouky
náplň: marmeláda, šlehačka s ovocem ap, podle chuti.
čokoládová poleva na ozdobení
Vejce ušleháme v cukrem do husté pěny, opatrně vmícháme vařící vodu a olej. Postupně přidáváme polohrubou mouku. Hmotu nalijeme na pečící papír, který navlhčíme, aby lépe lehl na plech.
Pečeme cca 5 minut až jsou okraje růžové. Roládu necháme trochu vychladnout, pokud dáváme jako náplň pouze marmeládu, tak ji naneseme hned na teplou roládu a postupně zavineme. Pečící papír je dobré postupně lehce stříkat vodou, aby šel lépe sundávat.
Pokud plníme krémeme, necháme roládu trochu vychladnout.
Autorka receptu : Jana Macůrková
🙂 Nad roládou jsem se prvně zakecala na PŽ a vzápětí se seznámila s Lakyskou 🙂
Synci mojí roládě říkaj „mámina matemetická buchta“ – samý zlomky…
Můžu se zeptat – necháváš jí vystydnout nezarolovanou? V některých receptech rolují do utěrky než vystydne.
Zrovna včera jsem ji také dělala, jen trochu jiné těsto (sníh z 5 bílků, do něj zašlehat tloutky, 120 g cukru, 150 g PHM, citr kůra). Když mažu džemem, nechám asi 5 minut odpočinout, namažu, sroluji. Když plním krémem, sroluji ji za tepla i s papírem (vymazaný, vysypaný HRM), nechám vystydnout, pak opatrně rozbalím, naplním a jak roluji, sloupávám papír. Nestalo se mi, že by popraskala. S utěrkou jsem kdysi zkoušela a roláda se na ni nalepila.
Má maminka je široko daleko vyhláčená cukrářka, dělávala celé svadby. Piškot dělala tak jako vy, napekla požehnaně plátů na rolády a řezy, vůbec nikdy nerolovala, druhý den jen stáhla peč.papír, plnila a nikdy neměla nic popraskané. A piškot lehounký jak obláček. Já když se mě nechce vážit ,dělám piškot na lžice, ušlehám sníh, zašlehám kolik bílků tolik lžic cukru krupice, přidám žloutky a nakonec kolik vajec tolik lžic polohr.mouky.
To mě těší, že dělám stejně jako Vaše maminka. Ovšem i já jsem recept a postup zdědila od své prastaré tety, která se svým mužem pekla nebesky krásné a dobré dorty a všechny možné sladkosti.
Já neroluji do útěrky, ale s tím pečícím papírem. Po vychladnutí pomalu rozbalím, natřu krémema a opět stočím. Když dávám marmeládu, tak jenom za tepla natřu a stočím.
Tak Jano a devětapadesátko: dnes peču podle vašich receptů dvě rolady. Takový souboj rolád. Sama jsem zvědavá jak to dopadne 🙂
Jani, já vyvařovat jako ty, tak už mám aspoň 100 kg. Já nevařím denně, většinou na dva dny a ještě jeden den do mražáku. Ale u tebe bych asi praskla – neboj to není ve zlém, to tě obdivuji. A ještě ty tvoje dobroty . . . Často slintám, představuji si to, potom si vezmu chleba s něčím – většinou toho moc nestíhám. V podstatě jsem měla letos zatím jen 8 dní dovolené (5 dní na hory a 3 dny, když přijela vnučka), jinak pořád v práci a doufám, že to bude lepší. V práci se musíme vystřídat, máme termíny, ale už by na mne měla vyjít řada.
Taky si to říkám, napsala jsi to uplně přesně (tykaní nevadí, doufám). Já se furt kochám těmi sladkostmi a slintám… jelikož se snažím hubnout, tak radši nic nepeču, jsme jenom dva a pak jenom tloustneme…
Ahoj henriet, vůbec nevadí , naopak. My už jsme taky sami dva. Uvařím a manžel odjede na služební cestu. Nerada jídlo vyhazuji, tak to sním. Občas mne zachrání mražák – když je místo, což se často nestává. Raději už taky nepeču, Do obchodu si budu muset pořídit takové ty klapky na oči pro koně, abych viděla jen na cestu a ne do regálů. Ale už to většinou ukočíruji, snažím se toho moc nenakupovat. Vařit pro dva – no to taky moc neumím, byla jsem zvyklá vařit hodně. A nerada vařím v malých hrncích, já to neumím. Mám ráda ty velké. Je to věčný boj.
My jsme zatím jenom dva, ale jelikož pracujeme oba na směny a hodně, tak vařim na 2 – 3 dny – každej den bych to nestíhala, jen kdybych vůbec nespala ??? A na nákup jedině se seznamem, tak to nějak jde
Ano, na nákup se dvěmi lístečky – na jednom, co mám koupit, a na druhém – kde mám ten první??
Taky to tak mám? Ještě že mě můj muž zná docela dobře a vždycky se ptá, jestli mám ten lístek, co jsem si napsala… a ve většině případů ho teda nemám ?
Holky, klídek, já ten „docent“ čili do 100 kg už taky dlouho nejsem, ale hlavně já tyhle fotky mám nashromážďěné za dob PŽ, jako by mi něco říkalo, vař a foť, budeš to potřebovat. Už tenkrát mi někdo napsal ( a já bych se ráda někdy dozvěděla, kdo, abych ho mohla zaškrtit????)
že bych měla mít svoji rubriku nebo sloupek. A já začala vařit a fotit.
Tak já toho člověka zrovna velebím, neboť mám krásnou inspiraci k vaření a taky se bavím u diskuze ??
Tebe chci taky potkat……??
Ještě že bydlím tak daleko ????
Ale jinak by to byla pro mne čest ???