(255) Piškotová roláda

5 vajec
5 lžic oleje
5 lžic cukru
5 lžic vařící vody

200 ml polohrubé mouky

náplň: marmeláda, šlehačka s ovocem ap, podle chuti.

čokoládová poleva na ozdobení

Vejce ušleháme v cukrem do husté pěny, opatrně vmícháme vařící vodu a olej. Postupně přidáváme polohrubou mouku.  Hmotu nalijeme na pečící papír, který navlhčíme, aby lépe lehl na plech.

Pečeme cca 5 minut až jsou okraje růžové. Roládu necháme trochu vychladnout, pokud dáváme jako náplň pouze marmeládu, tak ji naneseme hned na teplou roládu a postupně zavineme. Pečící papír je dobré postupně lehce stříkat vodou, aby šel lépe sundávat.
Pokud plníme krémeme, necháme roládu trochu vychladnout.

Autorka receptu : Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (255) Piškotová roláda

  1. BOYE napsal:

    🙂 Nad roládou jsem se prvně zakecala na PŽ a vzápětí se seznámila s Lakyskou 🙂
    Synci mojí roládě říkaj „mámina matemetická buchta“ – samý zlomky…

  2. Ivana P. napsal:

    Můžu se zeptat – necháváš jí vystydnout nezarolovanou? V některých receptech rolují do utěrky než vystydne.

    • Devětapadesátka napsal:

      Zrovna včera jsem ji také dělala, jen trochu jiné těsto (sníh z 5 bílků, do něj zašlehat tloutky, 120 g cukru, 150 g PHM, citr kůra). Když mažu džemem, nechám asi 5 minut odpočinout, namažu, sroluji. Když plním krémem, sroluji ji za tepla i s papírem (vymazaný, vysypaný HRM), nechám vystydnout, pak opatrně rozbalím, naplním a jak roluji, sloupávám papír. Nestalo se mi, že by popraskala. S utěrkou jsem kdysi zkoušela a roláda se na ni nalepila.

      • 60anda napsal:

        Má maminka je široko daleko vyhláčená cukrářka, dělávala celé svadby. Piškot dělala tak jako vy, napekla požehnaně plátů na rolády a řezy, vůbec nikdy nerolovala, druhý den jen stáhla peč.papír, plnila a nikdy neměla nic popraskané. A piškot lehounký jak obláček. Já když se mě nechce vážit ,dělám piškot na lžice, ušlehám sníh, zašlehám kolik bílků tolik lžic cukru krupice, přidám žloutky a nakonec kolik vajec tolik lžic polohr.mouky.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já neroluji do útěrky, ale s tím pečícím papírem. Po vychladnutí pomalu rozbalím, natřu krémema a opět stočím. Když dávám marmeládu, tak jenom za tepla natřu a stočím.

  3. francizska1 napsal:

    Jani, já vyvařovat jako ty, tak už mám aspoň 100 kg. Já nevařím denně, většinou na dva dny a ještě jeden den do mražáku. Ale u tebe bych asi praskla – neboj to není ve zlém, to tě obdivuji. A ještě ty tvoje dobroty . . . Často slintám, představuji si to, potom si vezmu chleba s něčím – většinou toho moc nestíhám. V podstatě jsem měla letos zatím jen 8 dní dovolené (5 dní na hory a 3 dny, když přijela vnučka), jinak pořád v práci a doufám, že to bude lepší. V práci se musíme vystřídat, máme termíny, ale už by na mne měla vyjít řada.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..