(2551) Bramborová polévka se sýrem a šunkou

4 – 5 větších brambor
100 g šunky (nejlépe od kosti)
100 g sýra
sůl
pepř
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vaříme v mírně osolené vodě.
Když jsou skoro měkké, přidáme na kousky nakrájenou šunku a ještě chvilku povaříme. Přidáme pepř, případně dosolíme a brambory jen lehce rozmačkáme.
Na talíři do hotové polévky přidáme lžíci nastrouhaného sýra.

Podle kuchařky z roku 1929 vyzkoušela Jana Macůrkoá

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (2551) Bramborová polévka se sýrem a šunkou

  1. Macůrková Jana napsal:

    Když branbory, tak brambory….v historických kuchařkách je jich dost. A ve sklepě taky.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Zajimavy. A hele, dobry foto…

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Jen by me teda zajimalo, JAKY syr tam davali v roce ’29.

  4. Vera M. napsal:

    Jak znám svoji babičku , tak by tam šoupla určitě trošku zeleného , min . třeba nať z cibulky , česneku , prostě by proběhla zahrádkou a do polívečky něco přidala .

  5. Inka napsal:

    Takhle se sýrem a šunkou dělám česnečku. Jinak sýry například holandského typu byly oblíbeny už ve 13. století a i u nás edamský sýr – jak se moderně říkalo holandské cihle či salámu – už hospodyňka podle tohoto receptu určitě použila. A historie zrajících sýrů jde určitě mnohem dál.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..