1/2 kg neloupaného hrachu
5 stroužků česneku
lžička majoránky
lžička soli
podle chuti pepř, uzené maso
nebo kousek klobásky
Hrách namočíme na noc do vody a necháme nabobtnat. Druhý den hrách zalijeme čistou voou a uvaříme doměkka. Polovinu hrachu rozmixujeme, druhou polovinu necháme vcelku. Přidáme česnek, sůl a majoránku a ještě asi 5 minut povaříme.
Můžeme přidat kousek klobásky nebo uzeného masa.
Podle Historické kuchařky 1889 vařila Jana Macůrková…
No určitě to bude chtít něco jak říkáš – klobásku , aby to dostalo trošku tuku .
Jinak by to bylo plané. Hrachovku nevařím ráda , tak se ji snažím vyšperkovat.
Jsem pro klobásku. Jinak v nadpisu jsem několikrát po sobě CELEROhrachovka, jak blázen četla recept a postrádala celer. No, asi to chce silnější brýle nebo se naučit číst. 😀
Dobře ty. 🙂
Hrac hovku mám ráda, uzené fajn, jen s tou solí bych počkala až na úpllnej konec. Ono se to kapku rozleží a pak je to salný moc.
a já bych přidala opečený chlebový kreténky (krutonky)
Kreténky jsou lepčí!
Přiznávám bez mučení, že já hrachovku ze sušenýho hrachu nerada. Sním ji, občas na vyžádání uvařím, ale u nás vede hrášková krémová.
Hrachovku bych si dala i s klobáskou (…Věrka a kreténkama…Sharka) i s jakýmkoli dalším vylepšením.I tu krémovou mám ráda.
Dostane-li člověk kýbl hrachu, je nutné ho nějak zpracovat. Takže hrachovka ve všech podobách.
Podobně.Dostala jsem pytel hrachu.Ja se ale podělila s rybami ty ho taky rády. 🐟
Hihihi… zrovna jdu psát, jak jsem před lety dostala velkou igelitku suchýho hrachu. Nikdo na něm nechtěl klečet, tak jsem ji vyměnila s jedním rybářem za 3 kapry 🐟🐟🐟😋
Já jsem ho dostala, když jsem loni sháněla trochu hrachu na zasetí. Prý, no já ti ho trochu dovezu, zbylo tam trochu v pytli. Ale že to je tak 20 kg, to už nedodal. A rybáře tu neznám ani jednoho, tak bude hrachovaka na 100 způspb§.
Hrachovka, čočková, fazolová polévka – ty můžu vždy a v množství ne zrovna malém. 🙂