(2607) Celohrachovka

1/2 kg neloupaného hrachu
5 stroužků česneku
lžička majoránky
lžička soli
podle chuti pepř, uzené maso
nebo kousek klobásky
Hrách namočíme na noc do vody a necháme nabobtnat. Druhý den hrách zalijeme čistou voou a uvaříme doměkka. Polovinu hrachu rozmixujeme, druhou polovinu necháme vcelku. Přidáme česnek, sůl a majoránku a ještě asi 5 minut povaříme.

Můžeme přidat kousek klobásky nebo uzeného masa.

Podle Historické kuchařky 1889 vařila Jana Macůrková…

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2607) Celohrachovka

  1. Vera M. napsal:

    No určitě to bude chtít něco jak říkáš – klobásku , aby to dostalo trošku tuku .
    Jinak by to bylo plané. Hrachovku nevařím ráda , tak se ji snažím vyšperkovat.

  2. lakysa22 napsal:

    Hrac hovku mám ráda, uzené fajn, jen s tou solí bych počkala až na úpllnej konec. Ono se to kapku rozleží a pak je to salný moc.

  3. sharka.68 napsal:

    a já bych přidala opečený chlebový kreténky (krutonky)

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Přiznávám bez mučení, že já hrachovku ze sušenýho hrachu nerada. Sním ji, občas na vyžádání uvařím, ale u nás vede hrášková krémová.

  5. jarybarka napsal:

    Hrachovku bych si dala i s klobáskou (…Věrka a kreténkama…Sharka) i s jakýmkoli dalším vylepšením.I tu krémovou mám ráda.

  6. Macůrková Jana napsal:

    Dostane-li člověk kýbl hrachu, je nutné ho nějak zpracovat. Takže hrachovka ve všech podobách.

  7. Jiřina napsal:

    Hrachovka, čočková, fazolová polévka – ty můžu vždy a v množství ne zrovna malém. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..