700 g salátových brambor
200 ml hovězího vývaru
3 lžíce jablečného octa
3 lžíce slunečnicového oleje
sůl a pepř
2 lžičky dijonské hořčice
2 jarní cibulky
1 červená cibule
Celé brambory, ideálně spíš menší až středně velké, uvařte ve slupce doměkka.
Než se uvaří, vývar přiveďte téměř k varu, ocet smíchejte s olejem, solí, pepřem a dijonskou hořčicí. Jarní cibulku nakrájejte najemno.
Uvařené brambory slijte, nechte z nich odejít všechnu páru a oloupejte je. Pak je nakrájejte na kolečka.
K horkým nakrájeným bramborám přilijte polovinu vývaru a olejovou zálivku. Jemně, ale důkladně promíchejte, až se suroviny propojí. Brambory zálivku vsáknou, proto zbytek vývaru přidávejte jen opatrně, aby vznikla jen lehká zálivka, brambory nesmí ležet v nadbytečné tekutině.
Salát podávejte ihned, hodí s k masu připravenému na minutku nebo grilovanému.
Pozn: já jsem dělala z našim malých brambůrek, takže to vypadá jako krájené na malé kousky.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Máme rádi. Brambory lojovité, nelámou se. A cibuli dávám bílou, do všech salátů, nenadýmá. Ale mňam.
A dáváš Fakt ten vývar ? Přiznám se, že to jediné tam nedávám .
Je to výborný salát . Já cibulku červenou jako Jana , mladá lahůdková bude určitě taky mňam
Já ho dělám podle pana Cuketky, takže ano – pokud mám vývar, z Masoxu to nejde. Ono jde o to, že právě vývar uvolní z brambor škrob, kterej udělá tu „zálivku“ jakoby krémovou.
Přesně, je to to samé, jako když do těstovin vrátím hrneček vody, ve které se vařily
Ten milují, v Rakousku si ho vždy dávám. A vždy se na něj moc těším. Jezdíme tam na lyže. Jen ho mají trošku jinak. Doma ho ale taky neudělám jako tam. A mají v tom hotelu výborný těstovinový salát.
V Rakousku a Německu jsou takové motoresty – Autohofy – a tam jsem ten originál jedla. Teda věřím , že originál . A dokonce tam jednou byla i klobáska ( hodně vyuzená měkká šunková – a to bylo taky vynikající ). Takže brambory , cibule , klobáska na tenká kolečka . Té nebylo moc , ale hrála tam dobrou roli
Klobáska jako příloha, to ano, ale v základním receptu není.
O mně je známo, že syrovou cibuli nesním ani pod hrozbou trestu smrti, a tak nemůžu hodnotit. Ale uznávám, že kdo syrovou cibuli může, tomu bude chutnat.
Já také ne, ale místo cibule hodím pórek a ten mi již nevadí
Já ani syrový pórek, pažitku zvládnu, ale nesmí jí být moc.
Syn ho má rád, já si tedy dám, ale víc mi chutná ten hormonální, a majonézy stačí troška.
Normální!!!!😱
🤣🤣🤣