tažené těsto
– hladká mouka
sůl
1 žloutek
1/2 dl mléko
1/2 dl voda
1/2 dl olej
náplň
– strouhaný sýr
– šunka
ředkvičkový „špenát“
vejce na potření
Vypracujeme jemné těsto, které necháme asi 2 hodiny odpočinout v chladu.
Rozválíme na tenko, poklademe sýrem, šunkou a „špenátem“.
Svineme do závinu, potřeme vejcem a pečeme asi 30 minut do lehkého zčervenání.
Pozn: místo taženého těsta lze použít listové.
Připravila Jana Macůrková
škoda, že to není na řezu, bych to ráda viděla….chuťově to musí bejt skvělý..dělám špenátovej z divokýho nebo z mladýho špenátu,česneku a feta sýra a bílého pepře..nemá chybu…
Na řezu zelenobílorůžová mozaika. Stačí?
ne 😀 , trvám na zopakování ceremoniálu! 😀
Máš ho (závin) krásný, láká k nakousnutí a určo je taky moc dobrý. Jen s ředkvičkovým špenátem neprubnu, lístky máme okousané od dřepčíků, a to mě neláká. Tak bude muset stačit špenát.
Máš pravdu. Závin je fakt moc pěkný.
Jani, zkus prosím tu mouku alespoň odhadnout (mám od včera ovařený špenát a zrovna se mi to hodí, ještě jsem nic takového nedělala, všude jsou jen recepty s listovým těstem) …. díky předem
Já nevážím. Namíchám si tekutiny + ten žloutek a potom už jen přimíchávám mouku. Odhadem (ale skutečně jen odhadem) tak 30 – 40 dg.
Dík, vím že nevážíš – já tak něco taky mám…
Vypadá náramně, že by to jeden do sebe nasoukal celé ;-). Neboli, jak se říká u nás: vypadá to nechutně dobře :-).
Vzhledem k tomu, že kolem nás proletěl Zeman, tak závin nějak rychle zmizel. Vlastik kus, Petr kus a já maly zbyteček….