(2645) Knedlík s vejci, slaninou, pórkem a pažitkou

6 koleček knedlíku (houskový, karlovarský, bramborový)
trocha pórku
4 vejce
2 PL mléka nebo smetany
15 dkg pěkné slaniny
máslo dle potřeby
sůl a pepř
muškátový oříšek (nemusí být)
pažitka

Knedlík nakrájíme na malé kostičky a necháme 1 – 2 hodiny proschnout. Je to důležité, bude se lépe opékat.
Nakrájíme si slaninu na maličké kostičky, pórek (nebo cibuli), pažitku také pokrájíme.
Na pánev dáme máslo, necháme rozehřát, přihodíme slaninu a opékáme. Pokud dáváme cibuli, tak jí přihodíme zároveň se slaninou, pokud pórek, tak ten má čas.
Přihodíme knedlíky, které opečeme do krásné zlaté barvy ze všech stran za občasného míchání. Mezi tím si rozkvedláme vejce s trochou mléka nebo smetany, solí, pepřem a muškátovým oříškem (ten dávat nemusíte, já ho nedala) a trochou sušeného česneku (nemusí být, ale já ho dala).
V tuto chvíli přihodíme pórek (ale také nemusíte a můžete ho nechat syrový jen na posypání na závěr), necháme chvilku osmahnout spolu s ostatními potravinami na pánvičce.
Nalijeme vejce s mlékem, zamícháme a necháme chvilku srazit, opět promícháme a opět necháme trochu srazit. Takto pokračujeme do doby, než jsou vejce sražená, ale ne vysušená (to by nikomu nechutnalo).
Nakonec dochutíme a posypeme pažitkou.
Podáváme nejlépe ihned s kyselou okurkou či kvašákem. Znám jedince, kteří tuto dobrotu jedí s kysaným zelím. Kdo chce, tak může ještě zvlášť osmahnout další slaninku a posypat navrch.

Poslala Úsměvka: „U nás k tomu byl čerstvě utržený hlávkový salát ze zahrádky v sladkokyselém nálevu.
Někdo doporučuje i sýr, ale ten si z dětství nepamatuju. Pravda, lze přidat i různou zeleninku, např. opečenou mrkev a celer, opečenou cibulku navíc, místo slaninky mohou být i houby, taky vynikající ….
Každý máme z dětství ten svůj nejlepší knedlík s vejcem a věřím, že se tady s ním rádi (počítám i s muži) pochlubíte 😉.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (2645) Knedlík s vejci, slaninou, pórkem a pažitkou

  1. Macůrková Jana napsal:

    U nás vždy na sádle, a s domácími vejcaty. Salátek, nwbo okurkový, případně sterilované kapie nebo okurky.

  2. IvaC napsal:

    Takto s porkem to neznám,a to ho miluju,unás se vajíčka dělají podle mého táty,který to okoukal v hotelu Zlatá husa,kde jako mladík pracoval.Tam se to dělalo jako snídaně,nebo svačiny a byly tím vyhlášení.Jako všichni- na kostičky osmažit knedlíky na másle a promíchávat,aby se opekly rovnoměrně,zalít rozkloktanými vejci,nechat srazit a osmahnout,sesunout na talíř a vrátit druhou stranou na pánev,osolit,opepřit,prostě udělat z toho omeletu.K tomu cokoliv má člověk rád nebo salát,vypadá i chutná to moc dobře….

  3. a.rena napsal:

    Tak já se dnes chlubit nebudu. Toto jídlo jsem nikdy neměla ráda a asi to už nezměním. Ale můj muž – ten jóóó. Jen si ho musí dělat sám. Tento recepísek je ovšem vytuněný, tak mu ho předám.

  4. Vera M. napsal:

    Mňam a na tomto ujížděl syn u babičky ( mé maminky ) , když tam jezdil učit se na zkoušky . Slanina nikdy nechyběla !!! Nikdy

  5. sharka.68 napsal:

    mimochodem, tohle co ty popisuješ s knedlama, já znám se zbylejma vařenejma bramborama….ale dobrý je oboje….

  6. jarybarka napsal:

    Já když dělám houskové knedlíky s vejci tak jako omeletu.A když dělám bramborové tak je nekrajím na kostičky nechávám kolečka opeču na sádle do křupava a podávám pokryté míchanými vejci.
    Slanina a cibule může být a zelenina je vždy.
    Moje sestra k té knedlikové omeletě vždycky jedla kompot.

  7. henriet13 napsal:

    U nás kynutý knedlík dříve jak omeleta, teď spíš rozmíchané s vejcem, jenom na másle. Hrnkový nekynutý knedlík na slanině a s cibulí, okurka k tomu. Mňáám😋😋

  8. bozena.fialova napsal:

    Houskový i brknedlík s vajíčkem miluju, pěkně opéct do červena, vajíčka nenechat vysušit, s citem opepřit – to už se těším na oběd od rána. A vylepšit to ještě pórkem a anglickou, to abych se těšila už od předchozího dne. 🙂
    Když se opečené knedlíky zalijí vejci a ta se nechají ztuhnout bez promíchání, tady se tomu, asi krajově, říká sedlácká omeleta. A totéž z vařených brambor, opečených navíc na nakrájené cibulce, je ševcovská omeleta. Všechno je velice jedlé…

  9. kvetula.v napsal:

    V dávných dobách jsem místo anglické dávala škvarky a rozkvedlaná vejce.
    V současnosti mám ráda na sádle hodně do křupava opečené malé kostičky (sádlo nešetřím) současně se vyškvaří buď anglická, nebo uzený bůček. Pórek jsem nikdy nepřidávala, ale příležitostně zkusím. 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..