(2661) Zavařujeme jahody – rosol + džem

3 kg dobře vyzrálých jahod
1 kg želírovacího cukru (3:1)
1 kávová lžička kyseliny citronové

Jahody odstopkujeme, nasypeme do většího hrnce a lehce pomačkáme. Necháme rozvařit a přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou. Ještě chvilku povaříme a necháme trochu vychladnout.
Nahoře na tekutině se usadí jahody. Přes cedník přecedíme větší část husté jahodové šťávy, která ve skleničkách ztuhne na rosol, zbytek použijeme na hustý džem. do skleniček plníme horké.

20 kg jahod zpracovávala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2661) Zavařujeme jahody – rosol + džem

  1. adela.adale napsal:

    Sorry, ale toto alespoň za mne opravdu ne … jen jednou jsem tuto věc 3:1 použila zrovna na jahody, ale je to fakt opravdu nedobré. To raděj bez těchto vynálezů, a s cukrem 🙁

  2. Nella napsal:

    Nevím, dělám s 3:1 a špatnou chuť jsem nezaznamenala. Raději takto, než kupova na marmeláda, ale každý na to má svůj názor a to je v pořádku. Já obdivuji Janu že to vše zpracovala, já bych při pohledu na to množství asi utekla.

  3. Nella napsal:

    Mě vyléčil SLOVLIK Nové Mesto nad Váhom v roce 1981 😁

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..