5 kg rybízu
1 kg cukru krupice nebo krystal
0,5 kg želírovacího cukru 3:1
2 g kyseliny sorbové
Dobře vyzrálý rybíz odstopkujeme a dáme vařit. Když je rybíz rozvařený, přecedíme část šťávy do druhého hrnce. Do obou částí přidáme cukr a podle potřeby i želírovací cukr.
Povaříme ještě asi 5 minut a ještě horké plníme do sklenic a zavíčkujeme.
Kdo má obavy, že džem může zkvasit nebo plesnivět, přidá na 4 kg hmoty 2 g kyseliny sorbové.
PS. tohle byla první várka, dneska (neděle) už jsem dělala další.
Rybíz z vlastní sklizně postupně zpracovává Jana Macůrková
Mám slíbený černý rybzíz, zatím je ještě děsně kyyselej😖
Tomu receptu nerozumím – ty děláš džem zvlášť ze šťávy a zvlášť se slupkami a zrníčky? A cukru se mi zdá málo, i když sladím méně než je v receptech. Já vím, rybíz želíruje dobře, ale nějak mi ty poměry nesedí.
V džemu nechávám zrníčka i slupečky, tu šťávu zpracovávám na rosol. Ten potom používám třeba na linecké na vánoce.
Vždycky jsem dávala na linecké z červeného rybízu. A jendou ho bylo málo, dala jsem viňšovej, a z černýho rybízu, a teď chtějí všechny tři. Meruňkovej moc nebodoval a jahodovej vůbec, ten baštěj mňoučata na chlebu s máslem.
Tak z nasich 3 kericku byly 2 kila rybizu..sezpapala jsem ho😃