(2676) Zavařujeme rybíz – rosol+džem

5 kg rybízu
1 kg cukru krupice nebo krystal
0,5 kg želírovacího cukru 3:1
2 g kyseliny sorbové
Dobře vyzrálý rybíz odstopkujeme a dáme vařit. Když je rybíz rozvařený, přecedíme část šťávy do druhého hrnce. Do obou částí přidáme cukr a podle potřeby i želírovací cukr.
Povaříme ještě asi 5 minut a ještě horké plníme do sklenic a zavíčkujeme.
Kdo má obavy, že džem může zkvasit nebo plesnivět, přidá na 4 kg hmoty 2 g kyseliny sorbové.

PS. tohle byla první várka, dneska (neděle) už jsem dělala další.

Rybíz z vlastní sklizně postupně zpracovává Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (2676) Zavařujeme rybíz – rosol+džem

  1. lakysa22 napsal:

    Mám slíbený černý rybzíz, zatím je ještě děsně kyyselej😖

  2. a.rena napsal:

    Tomu receptu nerozumím – ty děláš džem zvlášť ze šťávy a zvlášť se slupkami a zrníčky? A cukru se mi zdá málo, i když sladím méně než je v receptech. Já vím, rybíz želíruje dobře, ale nějak mi ty poměry nesedí.

  3. sharka.68 napsal:

    Tak z nasich 3 kericku byly 2 kila rybizu..sezpapala jsem ho😃

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..