800 g vepřová kotleta
1 lžíce hladké mouky
200 g žampionů
30 g slaniny
1 dl smetany
20 g sádla
1 malá cibule
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce citronové šťávy
mletý černý pepř
sůl
(rajčata a plátky citronu na ozdobu)
(petrželka na ozdobu )
Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a vykostíme. Pak je lehce naklepeme a po okraji několikrát nařízneme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Připravené kotlety opepříme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a asi deset minut necháme odležet. Potom poprášíme hladkou moukou a na sádle zprudka opečeme po obou stranách. Potom je vyndáme a uchováme v teple. Na zbylém výpeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slaninu nakrájenou na malé kostičky a očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Vše společně osmahneme. Kastrol sundáme z plotýnky, směs zasypeme mletou červenou paprikou, přilijeme trochu vody a přidáme maso. Přiklopíme a dusíme doměkka. Hotové maso přendáme na nahřáté talíře. Do šťávy vmícháme smetanu, necháme jí přejít varem a dle chuti osolíme. Omáčkou přelijeme kotlety. Podáváme s vařenou barevnou rýží, kterou můžeme ozdobit kostičkami čerstvé papriky. Kotlety můžeme ještě ozdobít plátky citronu, rajčaty a čestvou petrželkou.
Připravila Jana Macůrková
Pamatuju si Bakonyi konzervy. Říkali jsme tomu bakoně a kupovali na dovolenou pod stan.😋
Tak ty já vůbec nepamatuji. Jediné konzervy, které se pamatuji a které mne zaujaly, byly jakési ploché talíře, a obsah bylo telecí na žampionech. Jinak samozřejmě lečo ve sklenici, luncheon meat a čínská vepřovka, ze které byla skvělá pomazánka.
Ty „bakoně“ taky pamatuju, byly v tom dva krásné plátky kotlety a chutná smetanová omáčka, jen těch hub se člověk nedohledal. Taky jsme ještě kupovali maďarské halászlé a májkrém, čínský lančmít a slovenský jelení guláš. 🙂
Tak já jsem hub dala hodně, určitě ještě víc, než těch 200 g, co bylo v receptu. A bylo to opravdu dobré.
Taky pamatuju a moje nej..byla kachni a husi krev..mňam.
Jo, ty si pamatuji taky, a největší hit byla konzerva, n akterou e vloudila tisková chyba: Krevní učnice….
Recept vypadá dobře, jen ty žampiony bych nahradila hříbky. Tedy až budou a jestli vůbec budou. 🙂
TAky bych dala raději čerstvé hříbky, ale jedndak ještě nic není a v receptu byly žempiony.
Ony tam patri..madari na houby moc nechodí