(2678) Vepřová kotleta po bakoňsku

800 g vepřová kotleta
1 lžíce hladké mouky
200 g žampionů
30 g slaniny
1 dl smetany
20 g sádla
1 malá cibule

1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce citronové šťávy
mletý černý pepř
sůl
(rajčata a plátky citronu na ozdobu)
(petrželka na ozdobu )

Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a vykostíme. Pak je lehce naklepeme a po okraji několikrát nařízneme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Připravené kotlety opepříme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a asi deset minut necháme odležet. Potom poprášíme hladkou moukou a na sádle zprudka opečeme po obou stranách. Potom je vyndáme a uchováme v teple. Na zbylém výpeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slaninu nakrájenou na malé kostičky a očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Vše společně osmahneme. Kastrol sundáme z plotýnky, směs zasypeme mletou červenou paprikou, přilijeme trochu vody a přidáme maso. Přiklopíme a dusíme doměkka. Hotové maso přendáme na nahřáté talíře. Do šťávy vmícháme smetanu, necháme jí přejít varem a dle chuti osolíme. Omáčkou přelijeme kotlety. Podáváme s vařenou barevnou rýží, kterou můžeme ozdobit kostičkami čerstvé papriky. Kotlety můžeme ještě  ozdobít plátky citronu, rajčaty a čestvou petrželkou.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (2678) Vepřová kotleta po bakoňsku

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pamatuju si Bakonyi konzervy. Říkali jsme tomu bakoně a kupovali na dovolenou pod stan.😋

  2. bozena.fialova napsal:

    Recept vypadá dobře, jen ty žampiony bych nahradila hříbky. Tedy až budou a jestli vůbec budou. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..