Recept je hodně starý – je po manželově babičce (*1897):
400 g hladké mouky
50 g cukru
2 vrchovaté lžíce sádla
2 žloutky, 2 dcl mléka
špetka soli, 1/2 kostky droždí
Navrch: švestková povidla s tvarohem
Z ingrediencí zpracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme asi 1/2 hodiny vykynout, vyválíme placku asi na 1,5 – 2 cm, ze které vykrajujeme kolečka. Pečeme na suchém plechu v troubě, do růžova.
Navrch dáváme smíchaná švetková povidla s tvarohem, podobnost s hromádkami po kuřatech nebo slípkách je prý čistě náhodná – proto název kuřince.
Suché placky je dobré uchovávat v mikrotenovém sáčku, vzhledem k obsahu sádla vydrží i dost dlouho.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Krása! Moje babička (1898) míchala i kdejakou marmošku, protože po té, co tady řádila šarka, přišli jsme o všechny švestky a povidel bývalo málo… A slepičince (to u nás) se vlastně mazaly i na vdolky, nebo lívance a jakékoli placky. Tyhle sádlovky se mi líbí. Jen dotaz: Opravdu kynout – nevidim droždí – nebo odpočinout? 🙂
Dík, už jsem doplnila. To je tak, když si to nepředepíšu dopředu, ale dávám rovnou na web pod fotku.
Šmarjáááá, to je strašnej název 🙂
Ty taky nic nevydržíš…..
A BOBKOVEJ list ti neva?
No vidis! To me nenapadlo…
Mě ten název teda taky trochu zarazil,ale asi to bude dobré, protože prababičky a babičky dělaly dobroty.
Tak u nás se tomu říkalo „vdolky v troubě“, moje babička /ještě o rok starší/ je dělávala v troubě , která byla v kamnech. Tehdy ještě elektrickou troubu neměla. Protože se to dělávalo nasucho, tak je po upečení mastila sádlem a nahoru trnky/švestková povidla/ a někdy ještě sypala mletým mákem s cukrem. U nás se na všechno používaly trnky,nebo marmeláda, měli jsme 3 velké stromy. Moc děkuji za recept, normálně bych si na to nevzpomněla
Já už asi 4 měsíce kudy chodím, tudy nosím kus papíru a tužku. Když mne něco napadne, hned raději zapíšu. A stejně zjišťuji, že na mnoho a mnoho receptů si vzpomenu jen, když čtu o nějakém podobném jídle. Takže v současné době mám předepsáno asi 150 receptů, u dalších mám i fotku a ještě posíláte další. A když projdu ty recepty, co jsem posílala kuchařky, tak hned tak se opakovat nebudeme.