Okurky:
můžete použít všechny druhy,
salátovky, hadovky, přerostlé nakládačky,
nebo dokonce část nahradit mladou cuketou.
Libovolné zakysané mléčné produkty, například jogurt, kefír, podmáslí, zakysaná smetana, vše můžete klidně i kombinovat.
česnek
kopr
olej
ocet
cukr
sůl, pepř
voda
Okurky oloupeme, polovinu okurek nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme nadrobno usekaný kopr, utřený česnek, olej a sůl. Přimícháme mléčné výrobky, trochu naředíme vodou a dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Necháme nejlépe přes noc rozležet v lednici, poté ochutnáme a většinou musíme ještě jednou dochutit. Můžeme také posypat vlašskými ořechy.Tento recept má mnoho obměn a každý z nás má jinou chuť, proto je potřeba vyzkoušet poměry potravin a ochutit podle svého.
Našla jsem tenhle recept na FB a autor k němu píše:
„….podle receptu mého dědy , který si dovezl z Bulharska před více než padesáti lety. Od té doby, tento osvěžující pokrm neodmyslitelně patří v naší rodině k létu.“
Hrabeboto mi říkal, že jim to v Bulharsku podávali jako studenou polévku, já jsem to připravila spíš jako letní salát. Byl opravdu osvěžující, vyndaný studený z ledničky…
Taky jsem zvyklá, že je to spíš studená polévka, ale výborné to bude stejně, hustší nebo řidší,…
Chachá! Tohle je moje strava ve dnech, kdy teploty překročí pětadvacet stupňů. Čili poslední měsíc imrvére. Jen jeden den byla taková klendra, že bylo třeba něčeho teplého, tak jsem si namazala chleba se škvarkovým sádlem a zapíjela čajem bez ledu…
Jo, my máme zafixovaný tarator jen z okurek, ale nedávno jedno turecký děvče dělalo mrkvovej. Až se mi ustálí rozvrh, tak ho prubnu a dám vědět.
Ja ho ráda, ovšem a la Haderach. Recept nerecept, česnek ne. Nejsem sebevrah.
Já jsem našla recepty asi 4 a v každým bylo něco jinýho. Ale napadlo me, co si nechat v mrazáku medvěda a nakrájet ho až v létě do takovýhleho salátu?