6 žloutků,
3 van.cukry,
2 krabičky salka,
1 krabičku mléka obyčejného
(krabičku od salka, používá se jako odměrka)
1/2 l rumu s plachetničkou.
Ušlehat tloutky s cukrem, přidat jednu krabičku salka a mléko obyčejné, ve vodní lázni šlehat do zhoustnutí, potom přidat a zamíchat zbytek a při stydnutí občas míchat.
Nakonec naplnit lahve.
Florentýna má recept v Kuchařce pro dceru. Zkoušela jsem ho, jen nemaje koňak ani brendy, tak jsem přidala víc Jima Beama. Jako je luxusní, to musím napsat.
Jen musí jedna vydržet 3 týdny a neotevírat.
Do komentářů vepsala Úsměvka.
Jako dobrý Jani, ale na Vánoce …. jinak ho nedělám.
Ty VZK dáváme, jak nám o přijde pod ruce. A ony ty Vánoce se přiženou, ani nebudeme vědět jak.
Celej civilizovanej svět dělá vaječňák, ale prohlašuju, že nejlepší je z českýho plachetnicovýho rumu… No, popravdě, všeho ostatního, více či méně luxusního alkoholu, je do takového tlamolepu škoda. Všechny brandy, koňaky a vizoury (nepíše se náhodou whisoury?) jsou lepší jen tak, nasucho.
Čímž mi došlo, že už hrozně dlouho jsem nepozřela nic sladkýho a přepadla mě chuť na čuňárničku z mládí: Mozek (pro začátečníky – griotka s vaječňákem).
Šiš Ty máš chutě! Já teď trápím višně v rumu – jak jinak než v tom s plachtou – a borůvky – a pak to stejně rozdám. Ale voblizovám, to jo😋
krvavej mozek..tak to já si v sobotu dala retro- vodnickej mozek /(jinde tomu říkali vodníkovo sperma/ fefrmincka s kondenzovaným mlíkem nebo eirkoňakem/ 😀