(274) Zeleninová rýže s masem ze 2 pánví

Kuřecí (nebo jiné) maso nakrájené na malé kostky nebo nudličky,
cibule,
olej, sůl
černé mleté koření, drcený kmín (nemusí být),
sladká mletá paprika (kdo má rád i pálivá), oblíbený druh rýže (já měla rýži na rizoto
S. Andrea – doba vaření 14 – 16 minut), mražený hrášek s mrkví (nebo směs dle libosti).
Množství všech surovin závisí od počtu strávníků.
Nakrájené maso a cibuli na hrubo zprudka orestovat na pánvi, osolit, okořenit. Mletou papriku přidat až na konec a opražit jenom chvilku, aby nezhořkla. Podlít trochou vody, podle druhu masa dusit 10 (kuřecí) až 20 (vepřové) minut tak, aby zbylo jenom malinko šťávy.
V druhé pánvi rozehřát olej, vhodit neomytou rýži, chvilku restovat. Když rýže začne chytat místy zlatavou barvu, zalít vodou a osolit. Množství vody závisí od času vaření – pardon dušení – rýže. Mám odzkoušeno na dobu vaření/dušení 15 min. 1 šálek rýže 2 šálky vody. Na jasmínovou thajskou 1 šálek rýže/1,5 šálku vody a 10 minut. Je nutné si hlídat čas, neboť 5 minut před koncem dušení rýže přidáváme mraženou zeleninu dle výběru. Já momentálně hrášek s mrkví, protože samotný mražený hrášek dneska neměli. Směs dusit 5 minut od doby, jak se to zase začne vařit. Pánev stáhnout z plotny, nechat ještě chvilku dojít pod pokličkou. Maso smíchat se zeleninovou rýží, případně dosolit či dokořenit.
Já podávám se zeleninovým salátem, může se taky posypat strouhaným sýrem dle vlastního uvážení.

Recept poslala: Henriet13

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (274) Zeleninová rýže s masem ze 2 pánví

  1. bozena.fialova napsal:

    Takhle připravená rýže je výborná i samotná jako příloha, připadá mi, že se víc rozvoní a je hezky sypká.

  2. BOYE napsal:

    Tenhle způsob rejžování je u nás v kurzu! Podle použité zeleniny a koření to děti dělí na českou, čínskou a indickou verzi.
    Budu teď chvilku dělat chytrou ohledně rýže: Už delší dobu prosakuje, že je rýže zamořená arsenem. A proplachováním se dá valná část tohoto prvku vyplavit. Rada zní, že nejlepší je ji na dlouho namočit, ale pak není tak dobrá – vyzkoušeno. Nikdy jsem neprala, teď peru. Proplachuju a slévám, dokud není voda úplně čirá. Když ji chci předsmahnout, nasypu ji na utěrku ve slabší vrstvě a usuším jako nudle.
    Množství obsaženého As dělá neplechu jen národům, pro které je hlavním zdrojem potravy, ale proč si zasí..t tělo víc, než je nutné, že jo? A pozor: Je v každé rýži. Lhostejno, zda je bio, eco, kdeco… Nejvíc je ho v neloupané, čím je zrno ohoblovanější, tím je množství nižší. Konec přednášky 🙂

  3. jarybarka napsal:

    A zase vím něco užitečného.diky.já ji nepropírám protože mam ráda lepivější.nejraději kulatozrnou.Tak budu prát a uvidím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..