Terkelica je pálenka ze zkvašených vinných matolin popřípadě vinných sedlin.
Pokud jste si připravovali burčák nebo přímo vinný mošt na víno, tak zbytky po vylisování se označují jako matoliny. Ty můžete zkrmit domácímu zvířectvu, nebo, pokud jich máte hodně, zalít vodou a nechat vykvasit.
Vypálením takto připraveného kvasu získáte tzv. Térkelicu. Jak už název napovídá, jedná se o maďarskou, slovenskou, ale i na Moravě vyráběnou pálenku.
Terkelice je ve slovenské a moravské vinařské oblasti historický název pro destilát ze zkvašených matolin z hroznů révy vinné. Vlastně obdoba italské grappy.
A není to zrovna levná záležitost, jak jsem našla, tak cena 0,5 l 50% pálenky se pohybuje okolo 500.- Kč.
Pozn.: samozřejmě nebudete dávat kvasit jen pár kilogramů matolin, takže tenhle příspěvek berte prosím jen jako zajímavost.
Příspěvek připravila Jana Macůrková
Zajímavý to je, na tabletu to vypadalo jako prejt.. na vohcutnávku asi zas nic, že jo…
🤣🤣🤣
terkelicu zmiňuje manželka právníka ZATLOUKALA – Martička,ze seriálu HOSPODA, v jednom z dílů…a dokonce ji tam i pije…dala bych si…