(279) Farmářské fazole

1/2 kg bílých nebo červených fazolí
2 větší cibule, hřebíček
2 PL plnotučné hořčice
pepř, sůl
2 PL kečup ostrý
1 PL medu

na drobno nakrájené alespoň 4 větší stroužky česneku
bobkový list, nové koření celé, špetka tymiánu (vyvařit a vyndat)
Fazole na několik hodin namočíme do vlažné vody. Propláchneme je a dáme vařit.
Cibule oloupeme a po celém obvodě do nich zapícháme větší množství hřebíčků a dáme takto upravené cibule též do většího hrnce ( takto upravené cibule se ani při delším vaření nerozpadnou, ale jen předají chuť a po skončení vaření se celé vyjmou ).

Když jsou fazole skoro měkké, přidáme všechny další ingredience, dosolíme až na konec.
Nešetříme hlavně hořčicí, medem a kečupem, a dovaříme až jsou fazole opravdu měkké.
Výsledný produkt by nemělo být třeba zahušťovat, dostatečně jej zahustí rozměklé fazole,
případně zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě.

Po uvaření dochutíme ještě solí a pepřem.

Pozn: tenhle recept přinesla vnučka, že jí tyhle fazole moc ve škole chutnají. Našla jsem podobný recept, jen se přidává kousek uzeného bůčku a fazole se nenamáčejí, ale vaří
cca 3 hodiny, což mi přišlo celkem zbytečné.
Podáváme s chlebem.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: (279) Farmářské fazole

  1. Jiřina napsal:

    Jak je možné, že nikdo nereaguje na takové fajnové jídlo. Fazolky nahusto, nebo nakyselo – tak se u nás tomu jídlu říká. Ráda je dělám a ještě také čočka nahusto, to u nás jede. Ještě mě zarazila ta hořčice a kečup, sladili jsme jen cukrem a kyselilo se octem. Ale proč ne, jídlo má určitě výraznější chuť. Proto se jídlo jmenuje farmářské fazole a ne fazole nakyselo.

    • BOYE napsal:

      Tak já vím, proč jsem nereagovala: Měli jsme vegetariánskou návštěvu. Hrozně dobře jsme se bavili a veselili, nicméně když jsme si i na chleba mazali čočku, fazole a cizrnu, poněkud mě opustila nálada hodnotit další jídlo z fazolí… A to je mám ráda! Jen holt musí teď pár dní z cesty… 🙂
      My do podobného jídla místo hořčice a kečupu dáváme sekaná rajčata (podle sezony buď syrová, nebo konzervu) a chilli omáčku. Původně jen tabasco, teď už je výběr lepší…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..