(2817) Tvarohový makovec VPŽ

300 g mouky polohrubé
150 g másla
100 g cukru (nebo stévie)
citronová šťáva
prdopeč
pokud je těsto tuhé, trochu mléka (asi lžička nebo dvě)
Náplň:
¾ l mléka
100 g cukru nebo stévie
100 g másla (na buchtu se tedy spotřebuje celé máslo)
¼ kg tvarohu
150 g mletého máku
150 g dětské krupičky
2 vejce

Ušlehejte máslo s cukrem citronovou šťávou a pak přidejte mouku a propeč, případně mléko. Rozdělte na 2 díly v poměru 2:1. Tu menší část odložte (nejlépe do lednice), tu větší dejte do dortové formy a vytáhněte podél okrajů až skoro nahoru.
Na náplň svařte mléko, cukr, máslo – až se máslo rozpustí, přidejte mák a krupičku a uvařte kaši. Je dost hustá. Až trochu vychladne, vmíchejte tvaroh a vejce.
Náplň dejte do vzniklé misky z těsta a nahoru nastrouhejte ten díl těsta, který jste odložili.
Pečte cca ¾  hodiny na 170 °.
Pozor – než začnete krájet, koláč musí být zcela vychladlý, jinak se bortí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (2817) Tvarohový makovec VPŽ

  1. IvaC napsal:

    No,v dnešní době dost drahé a proč nejsou vejce v těstě,ale v náplni,nějak nechápu,Nediskutuji,jen nahlas přemýšlím…,tak pardon..

  2. jarybarka napsal:

    Asi bych to nevydržela a zakrojila do teplého
    .Miluju mák ale jsem tu na něj sama tak bych se na kousek ke kafíčko nechala pozvat.😅

  3. bozena.fialova napsal:

    Dost bych se bála, když už ta makovo-krupicová kaše je dost hustá, ještě ztěžkne tvarohem a při pečení to utuží ta dvě vejce, že náplň bude po vychladnutí, s prominutím, jak cep. Možná se mýlím, ale zkouškou se radši nebudu přesvědčovat o opaku. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..