800 g vařené brambory
250 g hrubá mouka
150 g dětská krupička
2 vejce
1 lžíce Solamylu (pokud máme ranné brambory), sůl
Švestky
mák, cukr
sádlo
Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, mouku, krupičku a sůl a vypracujeme nelepivé vláčné těsto. Švestky, které jsem musela tentokrát koupit, protože u nás není ani švestička z domácí zahrádky, natož nějaká jiná, obalujeme tence těstem. Vaříme cca 5 – 7 minut.
Sypeme máem s moučkovým cukrem a poléváme rozpuštěným sádlem.
Toto množství těsta stačí na cca 40 – 50 knedlíků.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Joooo, tohle jsou pravý švestkáče, z bramborovýho těsta a sypaný mákem ?. Jenom to sádlo měním za máslo, protože sádlo ne-e-e
Tak já sádlo jo-o-o, zato mák ne-e-e
Švestkováky jsem dělala minulý týden ale z tvarohového sice vím že se dělají z bramborového ale nezkoušela jsem je a tyhle zkusím v dohledné době.Jsou moc pěkné jen s tím mákem a sádlem neuspěju.
Já se včera dozvěděla, že švestkový knedlíky letos ne. Sádlo i mák by prošly. Já na ně mám chuť od chvíle, kdy začaly švestky modrat a právě teď jsou eňo ňuňo. Ach jo. Měnící se chutě pre a puberťáků jsou peklo. Asi pozvu posily z řad vnoučat a holky dostanou topinky s kečupem a popcorn (to zrovna frčí- pardon, je to IN)…
Ano, toto jsou opravdu pravé švestkové knedlíky, bramborové těsto a sypané mákem a omaštěné sádlem, u nás ale bude olej, nebo máslo. Švestky nemáme, ale nevadí, určitě seženu od někoho, nebo koupím. Ve Slatině v Lídlu mívají pěkné. Brambory už mám objednané na zimu, ale než přijdou někdy v září- tak dlouho čekat nebudu.
U nás se nikdy nedávala do těsta krupice ani solamyl. Babička vždycky říkala,že knedlíky budou až se nové brambory ustálí, aby těsto „neteklo“.
Právě proto, aby se nemuselo čekat na ustálení brambor, dávám ten Solamyl, to ustálení je totiž právě to, že si brambory vytváří škrob. I ta krupička dělá to, že bramborové těsto neřídne.
Dala vych si!!!! Sice ne se sadlem, ala dala!!! Musí to počíkat, momtalně jsem se zbláznila a čistím šípky…2 kg, a celou dobu si nadávám…zatím mám ostříhané bubaky a rozpůlenè…dnes budu dloubat semínka. Jelikoż mi za zarbere určitě celý den, mám návrh : k těm úžasným dobrchůtkám mohl by se podávat vzorek?
Dopředu máte můj nehynoucí dík…
Když si přijedeš i vzoreček by byl… Ale hlavně vyfoť tu šípkovou dobrotu a pošli recept i fotku.
U vás už jsou zralé šípky?To bych nerada něco propásla.