(284) Čalamáda na srbský způsob

zelí
rajčata – i zelená
papriky všech barev
mrkev
cibule, může být i červená
kedluben
feferonka – nemusí být

Deko, olej, ocet, cukr nebo umělé sladidlo
Zelí nakrouháme na hodně jemné nudličky, rajčata na plátky (já měla malá kokteilová a ty jsem nakrájela jen na poloviny), papriky nakrájet na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, ony se potom samy rozpadnou na nudličky, kedluben nastrouhat na hrubém struhadle, stejně tak mrkev.
Všechno dobře promíchat, na cca 3 kg směsi nasypat jedno Deko, nalít 0,3 l octa, kdo má rád sladší přidat ve vodě rozpuštěné umělé sladidlo nebo cukr, a opět dobře promíchat.
Necháme stát asi 3 – 5 hodin, až zelenina pustí šťávu, poté přidáme 4 dcl slunečnicového oleje a promícháme.
Směs nacpeme do sklenic, zalijeme nálevem, který nám zbyl po vybrání zeleniny (je to šťáva z té zeleniny), zavíčkujeme a 20minut sterilujeme.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (284) Čalamáda na srbský způsob

  1. Jiřina napsal:

    Tak takhle udělat zeleninu jsem ještě nezkoušela, rajčata, papriku mám vlastní, zbytek dokoupím, výborný nápad, určitě udělám, jen trošku dosladím. Díky 🙂

  2. BOYE napsal:

    Pro mě tam vždycky!!! musí zůstat papriky!!! Čalamáda, tu já ráda… Jeden čas jsem tak 3x až 4x týdně jedla kyjevský chleba, deset deka blaťáckého zlata a sklenici čalamády. Nikdy se mi nepřejedla a jen ve dvou z pěti těhotenství jsem ji nemohla ani ve vzpomínkách…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..