citronová kůra
cukr moučka
Je zima a čaj s citronem má rád každý. Ale co pak s vymačkaným citronem?
Citrony omyjeme, kůru ostrouháme, smícháme s cukrem a šup s ní do mrazáku. Vydrží i půl roku a bude se určitě hodit do bochánků.
citronová kůra
cukr moučka
Je zima a čaj s citronem má rád každý. Ale co pak s vymačkaným citronem?
Citrony omyjeme, kůru ostrouháme, smícháme s cukrem a šup s ní do mrazáku. Vydrží i půl roku a bude se určitě hodit do bochánků.
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Mrazím v pohodě bez cukru. Ale půl roku mi nevydrží – používám jí často. Spíš mi furt chybí…
Vždycky si nakoupím chemicky neošetřené, nebo bio citrony a ostrouhám je hned. Jak nejsou ošetřené, chytají rychleji plíseň. Až pak mi dojde, že jsem je koupila třeba na zdobení chlebíčků a trochu si zanadávám. Pokud potřebuju jen šťávu, kupuju samozřejmě ty standardní. Je s podivem, že výzkumníci zjistili, že do dužiny se ty sajrajty přes kůru nedostanou, ale to, co je na ní, se rozhodně neumyje! Umytím citronu se zbavíme jen zanedbatelného množství sajrajtů nastříkaných. Smyje se jen špína, kterou citron nabral při dopravě a uskladnění…
Tak v tomhle se asi moc hospodárně nechovám, anžto veliké množství citronů, aby stálo za uchovávání kůry, nikdy nezpracovávám. Kupuju si v Lidlu (akce pečení před Velikonoci a Vánoci) po pytlíčku citronové a pomerančové kůry. Nevím, co je to za úpravu, ale je to něco mezi cušenou a kandovanou – trochu vláčná, voňavá a v upečeném je cítit. Složení jsem neštudovala, možná v tom jsou nějací fujtajblíci, ale i kdyby, tak to množství, co za rok sníme nás určitě neotráví. Jaksi moc nevěřím na absolutní nezávadnost kupovaného bio. Až začne dcerce pořádně plodit její citroník na dvorku, jooo to bude jiná!… To jí i mrazit kůru budu nutit 😁😋