(2858) Zimní sirup

500 g cukru (klidně třtinový)
lžíce celých hřebíčků
3 svitky skořice
vanilkový lusk (esence)
3 kuličky nového koření
3 kousky kardamomu nebo 3 hvězdičky badyánu
1 lžíce rozinek nebo sušených brusinek (může být i kandovaného ovoce)
kůra z 1 citronu

Cukr nasypte do hrnce s nepřilnavým dnem a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Až bude  zlato-hnědý, zalijte ho půllitrem vařící vody – pomalu, opatrně a hlavně fakt ne studenou! Míchejte, až se všechen karamel ve vodě rozpustí. Přidejte koření, ovoce a citronovou kůru a  povařte pět minut. Hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte louhovat  do druhého dne. Pak sirup přeceďte a slijte do sterilizovaných  lahví – poslouží  k ochucení svařáku, grogu nebo čaje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (2858) Zimní sirup

  1. IvaC napsal:

    Tak o tom jsem nikdy neslyšela,já jsem milovnice sušeného,či kandovaného ovoce a do čaje si ráda přidávám sirup nebo alkohol,protože je pokaždé jiný.Určitě zkusím a děkuji…

  2. bozena.fialova napsal:

    Recept zalahodil mému oku, teď v zimě to bude vítané ozvláštnění všelijakých horkých nápojů. Díky.

  3. kvetula.v napsal:

    Když já sladké nesmím….. Tak jsem se zamyslela, když by se udělal jen vývar toho koření, bez cukru, jestli by to chvíli vydrželo?🤔 Chuť čaje by to jistě pozvedlo…😋😎

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Poslyšte, vy mlsalky, to byl návod na jedlej dárek teda… 🙂

  5. lakysa22 napsal:

    Hm…já dělala ostružinovej džem a trochu mi nich zůstalo, tak jsem povařila, přecedila, přidala koření…a nechám si to!!!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..