1 bulva celeru (asi 1/2 kg)
100 g mrkve
50 g cibule
100 g jablka (nejlepší je kyselejší)
200 g majonézy
citrónová šťáva
sůl
pepř
Oloupaný celer a mrkev nastrouhejte najemno. Cibuli a neoloupané jablko nakrájejte na droboučké kostičky.
Dejte si vařit větší množství osolené vody. Až dosáhne varu, nasypte do ní nastrouhaný celer a
5 minut povařte. Slijte, vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu a nechte vychladnout. Studený povařený celer smíchejte s nastrouhanou mrkví, nakrájenou cibulí a jablkem.
Přidejte majonézu, osolte a opepřete. Podle chuti přidejte i citronovou šťávu a dejte vychladit.
Hodí se jako příloha k masu, ale je výborný i jen tak, s bílým pečivem.
Jablíčka mám pouze sladká a ještě s hodně tuhou slupkou, takže oloupu. Ale jak je v tom celer, tak to bude výtečné. Rozmařile udělám ještě do svátků, jen tak s rohlíčkem. 🙂
Já bohužel musím vařit i tu mrkev z důvodu potravinové alergie.
Já si mrkvičku taky uvařím s tím celerem, pro změnu kvůli kusadlům. 🙂
Jj, to je moc dobrý salát, máme ho moc rádi. Zrovna včera jsem na něj myslela. A jabka máme letos taky moc sladká, ale nevadí.
Nevím, ale řekla bych, že touhle dobou už pěkně dozrávají a sládnou česká jablíčka. A než kupovat nějaké dovozové, radši kápnu citron. Noc dobrá vitamínová bomba 😋😎
nechala jsem na jabloních zopár jablíček, byla pěkně červená a vypadala jak vánoční ozdoby a co myslíš, v sobotu nachumelilo a na jabloni kosáci,každej u jednoho jabka a cpali se o 106. za ten den zmizela polovina jablek..co budou žrát potom, to netušim..ale choděj i na hroznový víno,co jsem jim nechala na spodních větvích révy…sýkory koňadry jsou jak kule, černá slunečnice, buráky a lojový koule dělaj svý..lítalo jich tak 8-10 a teď čekaj ve frontě,napočítala jsem jich 28…a 6 modřinek….a vrabci,brhlíci,hejlové a 4 malí strakapoudi..a objevily se i mladý straky…a sem tam přiletí stehlíci…
Kysele jablko neni direktivum, jen doporuceni, jak je patrne z textu.
Jenže – jak něco doporučíš, tak apsoň já (a nebudu sama) to béřu jako rozkaz! A nikdy jsem nelitovala…dobrý to bude!
a když do toho vmícháte jemně nasekané,v citronové páře uvařené filé z tresky, tak máte výbornou náhražku za humrovej salát…