(2863) Biblické kuličky

Poslední z vánočních receptů poslala BOYE – ponechán bez úprav.

datlová pasta (datle)
fíková pasta (fíky)
rozinky, kandované ovoce
mandle, ořechy, oříšky, slunečnice, buráky…
kardamom, hřebíček, zázvor, a jiné dle fantazie…

na obalení vše, co vám přijde na mysl (viz níže)

Recept je podlevoční, čili voko-ruka. Všechny ovocné součástky najemno umelte. Jasně, pasta už mletá je 🙂 , ořechy a semínka nastrouhejte – něco najemno, něco posekejte nožem, aby bylo těsto strukturované. Všechno dohromady uhňácejte důkladně, rozdělte na několik částí a každou okořeňte jiným kořením. A zas propracujte. Zkuste uválet kuličku. je-li těsto moc lepivé, přisypte ořechy, je-li husté a drobivé, přidejte buď další pastu, případně med, sirup…
Hotové kuličky obalte v čemkoli, kam vaše fantazie a zásoby dosáhnou. My máme nejraději v surovém kakau, drcených mandlích a ořechách, ale ani citronová kůra smíchaná s drceným růžovým pepřem nebo čili vločkami není vůbec špatný nápad. Skvělý je i prach ze sušeného ovoce – poslouží obyčejné křížaly a naprostý luxus je lyofilizované ovoce.

Pár rad: Jsou-li rozinky drobné a hodně suché, předem je namočte ve vodě. Těsto lepí, pomůže při koulení pár kapek oleje na ruce. A to hlavní: kteroukoli z uvedených surovin můžete vynechat.
Bezlepkové, bez přidaného cukru (když vynecháte kandované ovoce), veganské (když nepřidáte med)…

Proč „biblické“? Protože Sára uhnala praotce Abrahama na to, že uměla vařit a ze všech stíhaček mu připravila nejlepší datle šlehané s medem. Fakt je to v bibli. A nám to tyhle kuličky evokují, tak jsme je od ostatních odlišili názvem, no.
PS: Už vidím, jak vám svítí očička, ale ty rozinky se máčí ve vodě! Rum tenkrát fááákt nebyl!
Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (2863) Biblické kuličky

  1. sharka.68 napsal:

    ale byl..jinak by ho neuhnala 😉 jen to vynechali, z výchovných důvodů..no,nejmenovalo se to RUM 😀

  2. kvetula.v napsal:

    Kuličky by se mohly nazývat i fantastické. Při tvorbě se zapojí fantazie a chuť jistě fantastická bude. Teď je hňácat nebudu (cukroví je dost) , ale ukládám si jako inspiraci pro pohoštění během roku. Doufám, že mi bude prominuto, že je nebudu mít tak krásně naservírované – ta úprava skořápek je taky inspirativní 👍😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..