Aby těch hub nebylo málo:
klobouky rourkovitých hub
cibule, česnek
kolečka cukety
koření, hořčice, sůl
olej
housky, hranolky
tatarka, zelenina
Dno pekáčku pokryju cibulí nakrájenou na kolečka, zakápnu olejem a na tento slamníček naskládám klobouky rourkama nahoru. Posolím a pokapu marinádou z pár lžic vody, lžíce hořčice, oleje a koření podle chuti (dneska byl pepř a drcený kmín). Cca lžíce tekutiny na jednu houbu. Vstrčím do řádně rozhicované trouby, plus-mínus po deseti minutách ztlumím asi na 180. Podle potřeby občas přeliju výpekem. Když usoudím, že je hotovo, vyjmu z trouby. Kdybych měla gril, tak…
Kolečka z cuket peču na papíře osolená, očesnekovaná a olejem trochu pomazaná, zároveň s houbami.
Podávám v normálních houskách s cibulí z pekáčku a vším, co kdo má rád. Je to dobré i s kečupem, vynikající s čatní… a ty hranolky jsou prostě fotogenické.
Recept poslala: BOY
Skvělý recept.Myslím že by to bylo výborné i z masáků.???
Já budu dělat steaky z těch obřích pečárek.
Řekla bych, že z masáků budou ještě lepší. Jenže v bedně darů nebyl ani jeden, tak jsem to takhle zakamuflovala 🙂
Boye, už i ty? Ale z lesa asi nebyly, že? No, pochlub, se.
Pokud ano, tak už mne to skolí.
Fakticky zrovna na tebe jsem myslela, protože ve chvíli, kdy už jsem tady při zmínce o houbách propadala zoufalství, depresi a záchvatům, přijel kamarád a postavil přede mě krabici od lyžáků plnou hub. Jen tak si odskočil na kraj lesa někde u psího cvičáku, když čekal na své dítě… Chápeš to? Tenhle svět asi není pro nás 🙂
No, když to tak vezmu, tak se ani moc nedivím, já jsem ty nejhezčí hříbky včera taky nacházela na cestičkách a nebo podél cest ve škarpě.
Fakt? Ach jo, asi si koupím sadbu žampiónů a dám ji do sklepa.
Sice upřednostňuji houby z lesa, ale budu se muset nějak uchlácholit. Nejspíš pozdě na podzim, teď mi mne to nebavilo.
Hele – byly ty houby i očištěné? Doufám, že aspoň to ne. Teda – plná krabice od lyžáků, doufám, že aspoň od dětských.
Nebo dám manžela na psí cvičák a počkám na něj a skočím na kraj lesa (měli jsme psa – fenku beagle, dcera s ním chodila na cvičák – v agility měly dost velké úspěchy). Zkusím dceru přemluvit, že by teď cvičila manžela, tj. jejího tátu, to jí i ty pamlsky na odměny koupím. Jen mu budu muset koupit nové vodítko a s náhubkem bude dost problém. : )
Očištěné teda nebyly, ale bedna byla od pánských… A je mi skoro žinantní to psát, ale když už se vytahuju: K té krabici byla igelitka a uvnitř kachna. A ta oškubaná byla!
To se nedivím, že je ti to žinantní, ale fakt jsi mne dost pobavila. A tu kachnu ulovili na cvičáku? Jednou manžel koupil 2 divoké kachny, oškubali jsme je, upekli a s náramnou chutí snědli. Druhý den v televizi hlásili velký úhyn kachen u Prahy. Raději jsme po tom nepátrali. 🙂
Kachna byla domácí opravdu domácí. Žila poblíž toho cvičáku – tedy umrtvení proběhlo legálně – byla toho kamaráda…
Bráchovi jednou slíbili myslivci kachnu, když půjde nadhánět. Ti bouchalové stříleli všechno, co se hnulo a to v kruhu kolem rybníka (proti sobě) a uprostřed v rákosí brácha a ostatní naháněči. Šlo o holý životy! Přežili kupodivu všichni, ale divokou kachnu od té doby brácha nejedl. Citlivka…
Ježkovy zraky, co mi to děláte hned poránu?
A kdybyste chtěly být rozmařilé, odkazuji na recept č. 95 klasické bulky na burgery. Vyplatí se udělat je z dvojnásobné dávky a zamrazit.
Ježiši, to vypadá dobře, ta bulka, hranolky, tatarka, cuketa, rajčátko jen co vidím. Kdyby mi někdo nabídl takové papu – určitě bych neřekla ne. Jenže mi to nikdo nenabídne, ale bez těch hub by to nebylo ono. Takže polknu, utřu pusu a budu se těšit na něco bez houbiček. Už jsem se dívala na recept č. 95, tak zkusím alespoň ty bulky a něco do nich dám.
I tady jde použít větší hlavy od žampionů. Dají se koupit i tzv. steakové (mají hlavy nahnědlé) a ty hodně maso připomínají.
Tak to by mohlo vyjít, dnes už to nestihnu budu zpracovávat zase rajčátka, ale zítra zkusím mrknout v Lídlu / jedu do Brna/.Bulky zvládnu ještě dnes.
Teď úplně mimo: dostala jsem kus masa z kance, nevíte někdo co s ním? Zkušenost nemám žádnou. Napadlo mě jen guláš, ale to prý je škoda, mluvil něco o řízkách. Děkuji
Z divočáka je opravdu vynikající guláš (kolik masa tolik cibule), dají dělat řízky a to jak klasika, tak přírodní, já měla plec, a dělala jsem pečínku s bramborovým knedlíkem a s červeným zelím. Takže výběr je. Jinak kooukni na net, zadej si divočina recepty a určitě najdeš. Já to často dělám taky. Jinak mně 9.září dojde na zahradu jeden kousek jehněčího – celý jehně, už stažený a vyvrhnutý.
To jsem taky jednou koupila z Beskyd od chovatele a byla toho plna dětská Vanicka. Vykostila jsem to a náporcovala do mrazáku a pak byly hody , pečené se zelím , jen tak s kaši , různé zeleninové polévky dle Tety mého švagra Radojky z Dubrovníku , jsou to vyvary se zeleninou , Jaká pravé je . Úžasné řídké a s velkými kousky brambor ( kromě jiného vždy třeba fazolky nebo kapusta trosku , proste co zrovna je)
Z kaňoura jsem jedla snad už všechno – na Šumavě o ně nikdy nouze nebyla a místní ženy nimrodů umí kouzlit i s podvyživenou veverkou… Nicméně opravdu nejlepší je buď pečínka, nebo ten guláš. …se šípkovou, nebo na smetaně 🙂 …taky lahůdka, ale pro mě až v druhé brázdě.
Jirinko, když Jana se zelím , tak já říkám : se šípkovou??
Děvčata moc děkuji, to maso je zmrazený, takže nevím jaký kousek to je, ale jsou to vlastně 2 kusy, tak vyzkouším. On mluvil o řízkách, nenapadlo mě, že můžou být z kance normální řízky. Mrknu i na net, ještě jednou díky.