(2895) Gratinovaná (zapečená) dýně

dýně hokaidó
dýně máslová
2 – 3 brambory
(kudrnka petržel,
hrst bylinek)
200 ml smetany
2 lžíce másla
sůl a pepř
Obě dýně nakrájíme na silnější plátky, stejně tak brambory.
Zapékací mísu vytřeme máslem, narovnáme do ní dýně promíchané s bramborami, osolíme (můžeme přidat i trochu bylinek nebo alespoň petrželku) a navrch položíme kousky másla,
Dáme péci asi na 10 minut do trouby.
Smetanu lehce osolíme, rozpečenou dýni zalijeme smetanou a dáme péci na dalších 20 minut až půl hodiny. Občas vidličkou zkusíme jak jsou zelenina a brambory měkké. Když jsou měkké a smetana téměř tmizí, je hotovo.

Pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2895) Gratinovaná (zapečená) dýně

  1. lakysa22 napsal:

    Jojo, Jana měla těch dýní hodně, to se to pak vaří! U nás byly minimini Hokkaidó, ale tu máslsovou jsem už dlouho neviděla. Dobrý to bude!!

  2. a.rena napsal:

    A nám už dýně došly. Děcka milují klasickou krémovou polévku, my s manželem jsme si oblíbili Šárčino dýňové kyselo. Poslední máslová dýně padla před dvěma týdny.

  3. a.rena napsal:

    Tak si musím počkat na příští sezónu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..