Když se dostanu k laciným citronům, dělám z nich „sirup“: vymačkané dám do hrnce a přisypávám do nich cukr, občas promíchám. Toho cukru tolik, aby ve finále z toho byl nasycený roztok, t.j. že další cukr by se už nerozpustil. Přelít do skla, uchovávat nejlépe v lednici, kde vydrží do spotřebování. Na chalupě ho mám od listopadu (poznámka – vloženo do komentářů 25.2.) a pořád dobrý, v teple by zkysnul.
Adela.Adale
Já se omlouvám, že zas pozdě. Věděla jsem, že se to blíží, ale podcenila jsem ukecanost. Ono to hodně poposkočilo…
Bezva nápad, děkuji.
tak já napřed řádně omyji a ostrouhám kůru, tu prosýpnu cukrem nebo solí a dám na pečící papír proschnout, sesypu do sklínek a používám do jídel.. š´távu jsem se naučila mrazit v tvořítkách na led..sirup za studena mne nenapadl, tak jo, vyzkouším..děkuju…
Já tu kůru strouhám jen biocitronům … a tady mám ještě vychytávku – tu zbylou kůru nevyhodím, ale nakrájím na kousky, zasypu cukrem, přivedu k varu a nechám zchladnout. Kastrůlek nechám na plotně a několikrát proces zopakuju, až se ztratí tekutina. Přendám do skleničky a dám do chladna. Použití – všude tam, kam by přišla kandovaná kůra (není na chuti poznat, že bylo něco ostrouhané). A naposledy jsem přidala do pečeného čaje, když jsem potřebovala vyklidit na chalupě mrazák.
A mmch. – ten citronový cukr (zdejší recept) je boží 🙂
Díky za zodpovězení nevyslovené otázky Šárko. Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nezkoušel mrazit čistou citronovou šťávu. Sirup se u nás nepoužívá, ale občas je někam potřeba víc, nebo míň citronové šťávy a pak je problém, jak honem zužitkovat zbytek citronu a nebo jak mít stále šťávu pro „strýčka příhodu“, protože pravidelně citrony nekonzumujeme.
Takže recept 2854.