(292) Norský rybí salát

1/2 hlávky květáku
200 g zelených fazolek (naložené v octě)
4 menši kyselé sledě
2 lžíce majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce vinného octa (já nedávala, fazolky byly v octě)
troška mletého pepře
1 lžíce cukru krystal
1 červená zeleninová paprika,  sůl 

Květák uvařime ve slané vodě, necháme vychladnout. Nasekáme na drobnější kousky.
Fazolky ocedíme a lehce propláchneme studenou vodou. Sledě (kupovala jsem v Kauflandu jemné sledě v kyselém nálevu) nakrájíme na drobno a vše smícháme.
Proti originálu receptu nedávám petrželku, ale jednu červenou zeleninovou papriku
a jednu cibuli nakrájenou na hodně jemno, nedávám koriandr (byl psaný v jedné z několika variant) a nám nechutná.

Poznámka: ve finále jsem z toho udělala těstovinový salát a je ostrý, ale vynikající.
Človek musí občas mít trochu odvahy a nebát se experimentovat.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (292) Norský rybí salát

  1. henriet13 napsal:

    Rybí salát – mňam – ale bez zeleniny, hezky jenom ryba + majonéza ?. A experimenty u nás doma furt, jelikož tady nelze zakoupit některé potraviny jako hrudkovitý tvaroh, bryndzu a jiné. Takže jak budu mít chvilku, tak sednu k pc a napíšu variaci na bryndzové pirohy, jestli je libo?

  2. Vera M. napsal:

    Ježíšmarja, dej ho sem a hned!!! To musí být jednoznačně dobrota ?

  3. Devětapadesátka napsal:

    U nás rybí saláty pouze domácí výroby – od chycení ryb až po výsledný produkt. Je to doména mého muže, já jen konzumuji – ráda a hodně. Snad na podzim dokončím rybí kuchařku, ale budou tam jen recepty vyzkoušené a osvědčené včetně popisu zpracování a nakládání.

  4. jarybarka napsal:

    Já teď měla 2x za sebou štiku.3/4m a 67 cm což je docela slušné na to v jakém revíru byly chycené.Budou na másle s kmínem a tymiánem.
    Saláty z ryb moc nedělám,u nás to nikdo kromě mě nejí a tak si občas koupím ?. Ale tenhle bych si dala hned.

  5. Katyp50 napsal:

    Hmmmm. Tak rybí salát bych nedělala, chutná mi kupovaný. Od firmy Diana, ten nemá konkurenci.
    Jinak štiku, sumce, úhoře…….. jejda to je dobrota, hned bych si dala. Na másle, kmín, upečeno…… Kapra nemusím a když, tak také jen pečeného na česneku a másle, smaženého „vánočního“ fakt nepozřu. A už vůbec ne studeného! To bych fakt nedala.

  6. BOYE napsal:

    Úplně od věci: Jestli se chcete fakt pobavit, přepněte si na humoristický kanál PŽ. Je tam návod, jak postavit past na octomilky.

    • Jana Macůrková napsal:

      Tak hluboko jsem ještě neklesla….místo aby vyhodili to nahnilé ovoce, tak to nechají a lapají ty octomilky.
      PS: já to viděla už ráno a nevěřila jsem svým očím.

    • jarybarka napsal:

      Já jsem je kdysi dávno chovala.Když byli kluci malí tak asi 5let (fakt dávno),přinesli mi hrst malých měkoučkých vajíček 18ks.dala jsem je do mísy s vlhkým pískem a šup s nima do tepla do koupelny.14dní nic a pak se začaly třepat a vylíhlo se 15 pidi ještěrek.No a nakrmit je byl teda úkol!Octomilky do flašky s chlebem a vodou.Docela brzo byla flaška plná mušek a aby ještěrkám neulítly šly v pytlíku na chvíli do mrazaku.když se pak probírali a třepaly se na písku měly ještěrky hostinu.Klucí to tenkrát strašně prožívali.Po pár dnech jsme je pustily do přírody.?

      • Jana Macůrková napsal:

        Já je taky občas doma musím mít – stejně jako Johanka (a mám je od ní), chovám Phelsuma laticauda (felsuma zlatoocasá). A když jsou maličké, tak právě ty octomilky to jistí. Ale já chovám ty nelétavé (Drosophilla hydei, drosophilla melanogaster), a dá se jich chovat neuvěřitelné množství, jak píšeš, právě na chlebu nebo na zakysané strouhance. Ale ona spotřeba těch ještěerek je taky úctyhodná. Jinak zadej si „Návštěva v DDM Most“ a ta „štíhlá mladá dáma“ s leguánem na rameni jsem já.

        • jarybarka napsal:

          No páni tak to je pořádná „ještěrka „.Smekám před tebou a před tvoji prací s mladými chovateli.
          To je krásná záliba.A takovou dobu.Jsi fakt třída.

          • Jana Macůrková napsal:

            Dělala jsem to 12 roků, teď už devátým učím na ZŠ. Mezi největší své úspěchy pokládám to, že kluk, který mi 11 roků chodil do kroužku, dělá ředitele botanické zahrady v Praze. Jinak na odborném fóru mám pořád přezdívku Hadice, na kterou jsem patříčně pyšná.

  7. IvaC napsal:

    Teda co vše neděláš,stále se divím.Sluší ti to tam,ale hlavně děláš velmi záslužnou
    práci-učíš mladé lásce k přírodě a to je strašně fajn.Děkuji ti i za ně…..

    • Jana Macůrková napsal:

      Máme s mužem v republice několk krásných podpisů v přírodě – Naučné přírodovědné stezky: v Krušných horách Gabrielku, taky v Mukařově Po stopách kameníků a Vodnickou stezku na Ondřejově. Ta Gabrielka je největší 20 cedulí, 25 km a 3 roky práce. Otvírala se v květnu 2010.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..