(2916) Houskový knedlík Babči Helči

1/4 l mléko
2 – 3 vejce (žloutky)
1/2 kg hrubá mouka
pečivo (rohlíky, housky, toustový chléb)
máslo
sůl

Dám 1/4 l mléka, přidám 2 až 3 žloutky, osolím. Vezmu ruční šlehač a pořádně napěním. Dále přidám
postupně 1/2 kg hrubé mouky a ještě šlehám. Těsto nedělám husté, tak aby to šlehač utáhl. Toto těsto nechám na teple odpočinout. Nemusí to být jako u kynutého dlouho, stačí 1/4 hodiny.
Nakrájím si housky, veku nebo toustový chleba, lepší starší. Z bílků ušlehám sníh s trochou soli, aby byl pevný. Pokud spěchám, ušlehám v mléku vajíčka celá.
Finta těchto knedlíku je v tom, že housku nasypu na těsto v míse, poleji housky rozpuštěným máslem ( tak asi 15 až 20 g), může být i umělý tuk (Hera) nebo trochu oleje. Máslo je ale máslo. Houska se může též orestovat na tuku.
Teď nastává moment, kdy se ještě přidá ušlehaný sníh, začne se vařečkou vpravovat houska do těsta. Ideální stav je, aby v míse nezůstalo těsto, aby se všechno omotalo kolem housky. A jelikož nesnáším patlání rukama, rozdělím si těsto na 4 šišky, vložím je do mikrotenového sáčku (takový ten, co se do něj dávají v obchodě rohlíky). V sáčku ještě prohnětu a upravím tak, aby byly šišky přiměřeně stejně silné. Sáček nahoře zavážu a dám vařit do vařící osolené vody. Doporučuji velký hrnec. Do 5litrového 2 šišky. Musí mít prostor, aby se navařily. Vařím 20 minut, potom obrátím a ještě 20 minut. Když se do sáčku dostane voda, nevadí, ale ve finále knedle nejsou opatlané. Než je vyndám, zkusím píchnout v prostředku špejlí, zda není ještě těsto syrové. V případě, že je špejle opatlaná, ještě nechám povařit. Krájím okamžitě po vytažení na porce pomocí dvojité nitě. Někdo propichuje šišku, aby odešla pára a potom krájí nožem. Já to dělám nití hned.
Může se do těsta dát i nasekanou petržel. Někdo tomuto knedlíku říká karlovarský.

Vařila BabčaHelča, foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (2916) Houskový knedlík Babči Helči

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Máme trochu překnedíkováno a já tomu teda moc nerozumím. Tvarovat kusy těsta v sáčku, na který se to lepí si neumím představit. A tou špejlí se píchá skrz pytlík? A jestli někdo říká „karlovarský“ knedlík něčemu, v čem je půl kila mouky, tak potěškoště.

  2. kvetula.v napsal:

    Netvrdím, že to nebude dobré, ale nepřesvědčím se – na mne je to postup moc složitý. To radši během chvilky umíchám v robotu klasiku a pak si 30- 45 min počkám, než nakynou (mám spešl mísu na kynutí). I tak dělám knedlíky jen párkrát do roka a chlap si pak myslí, že je svátek 😁😎

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já moudrá jsem a určitě zkusím. Dám vědět výsledek 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..